Odlukom Republičkog štaba, otvoreni su tržni centri i stočne pijace. Prodavci su spremno dočekali kupce, a da li se pridržavaju mjera nošenja obavezne zaštitne opreme, provjerili smo na terenu.

U tržnim centrima, čije je radno vrijeme od 7.00 do 19.00 časova, otvorene su radnje sa odjećom i obućom. Na ulazu kupce su dočekale dezobarijere i sredstva za dezinfekciju ruku, u izlozima istaknuta upozorenja, a na kasi providna fizička barijera.

– Ono što je bitno za kupce jeste da nema probavanja robe, kabine su zatvorene. Ono što je pozitivno jeste da je 30 dana rok za povrat novca i robe. Kupci neće imati strah i brigu, sve što kupe imaju 30 dana sa fiskalnim računom da vrate – izjavio je voditelj poslovnice u tržnom centru u Banjaluci Branislav Zec.

Stočne pijace mogu da rade od 6.00 do 13.00 časova, uz kontrolisan broj korisnika i pridržavanje svih mjera.

– Cvijeće i rasada idu intenzivno, a za ostalu robu povrće, naravno i to ide. Nisam vidjela od sto ljudi da jedan ne nosi masku, uglavnom se svi pridržavaju mjera – izjavila je prodavac na stočnoj pijaci u Banjaluci Dubravka Milošević.

Nakon mjesec i po, u Trebinju ponovo radi gradska pijaca. Dozvoljena je prodaja samo domaćih proizvoda, ali ne i preprodaja. Tezge su postavljene na veći razmak, nego što je uobičajeno.

– S obzirom da od ovoga što se kaže, čovjek živi, normalno da smo izgubili i jedva smo čekali da počnemo da radimo – izjavila je prodavac na pijaci u Trebinju Zora Vukasović.

Mjere su od danas blaže i u Bijeljini, koja ima samo jednog zaraženog, ali se građani preporuka striktno pridržavaju.

Dalje ublažavanje mjera zavisiće od epidemiološke situacije. Tako je i dalje zabranjen rad dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa, a posljednji će sa radom početi frizerski i kozmetički saloni.

RTRS