LAKTAŠI, 29. juna – Početak izgradnje mosta na Savi kod Gradiške očekuje se do kraja 2018. godine, rečeno je nakon današnjeg sastanka delegacija Republike Srpske, BiH i Hrvatske u vezi sa gradnjom ovog mosta.
Nakon sastanka ministra saobraćaja i veza Srpske Neđe Trninića, državnog sekretara u Ministarstvu mora, prometa i komunikacija Hrvatske Tomislava Mihotića i sekretara Ministarstva komunikacija i transporta BiH Igora Pejića u Gradišci istaknuto je da bi Hrvatska do proljeća naredne godine trebalo da završi posao u vezi sa izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, nakon čega slijedi raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

most na Savi

Trninić je rekao da je urađeno sve što je dogovoreno na prošlom sastanku održanom u septembru prošle godine u Zagrebu, te da su dogovorene i usaglašene sve naredne aktivnosti u vezi sa izgradnjom mosta na Savi.

“Republika Srpska je dobila ekološku dozvolu i dala saglasnost za građevinsku dozvolu i time je završila svoje obaveze. Hrvatska je završila dogovoreni posao i po procedurama ima dalje aktivnosti”, rekao je Trninić.

On kaže da je dobio uvjeravanja hrvatske strane da će posao oko izdavanja građevinske dozvole biti završen do proljeća iduće godine, te da je dogovoreno formiranje radne grupe za izradu tenderske dokumentacije kako bi tender za izgradnju mosta mogao da bude raspisan odmah nakon izdavanja građevinske dozvole.

Trninić je dodao da je novi sastanak radne grupe dogovoren za 12. jul.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastukture Hrvatske Tomislav Mihotić rekao je da Hrvatska sada donosi relevantne odluke o finansiranju izgradnje mosta na Savi i pristupnih saobraćajnica i da će 85 odsto sredstava vjerovatno biti obezbjeđeno iz fondova EU, a ostatak iz kredita Evropske investicione banke.

Mihotić kaže da je Hrvatska spremna da ovaj projekat bude realizovan, te da je izgradnja mosta na Savi i njegove pristupne sobraćajnice jedan od četiri prioritetna projekta u četvorogodišnjem programu izgradnje puteva koji je usvojila Vlada Hrvatske.

“Siguran sam da ćemo se vrlo brzo naći na otvaranju radova, a u međuvremenu će operativana tijela raditi u kontinuitetu”, istakao je Mihotić.

Sekretar Ministarstva komunikacije i transporta BiH Igor Pejić rekao je da su otklonjene sve prepreke za nastavak relizacije projekta i da će tehnička radna grupa pripremiti sva dokumenta kako bi trender za izgradnju mosta na Savi što prije bio raspisan.

Sastanku u Gradišci prisustvovali su direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić i zamjenik načelnik opštine Gradiška Ognjen Žmirić.

Žmirić je istakao da je sadašnji most na Savi u Gradišci limitiran i zagušen saobraćajem i da se često stvaraju kolone vozila duge nekoliko kilomerata, što dovodi do saobraćajnog kolapsa u gradu.

On je rakao da je izgradnja novog mosta na Savi od velikog interesa za opštinu Gradiška, koja planira da uz budući granični prelaz izgradi i industrijsko-poslovnu zonu Liman, na površini od 370 hektara.

Projekat izgradnje mosta na Savi kod Gradiške i pristupnih saobraćajnica trebalo bi da košta oko 64 miliona evra.

 

/SRNA/