LAKTAŠI – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske organizuje preventivnu kampanju “Budi oprezan – oružje nije igračka!” čiji je cilj da upozna građane o mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Ministarstvo će od danas do 31. decembra, u okviru ove kampanje, organizovati niz događaja koji imaju za cilj edukaciju građana o opasnostima upotrebe vatrenog oružja, ali i samim sankcijama koje su predviđene, saopšteno je iz MUP-a.

Iako je zakonskim aktima zabranjeno korištenje oružja na javnim mjestima, pojedinci to i dalje čine i tako dovode u opasnost druge građane, posebno kada se vatreno oružje koristi na proslavama, na kojima se puca u vis.

Zalutali meci mogu biti opasni po život, ali i izazvati strah i paniku, a neovlašeno korištenje vatrenog oružja opasno je po društvo i ugrožava javni red i mir, upozoravaju u MUP-u.

U posljednjih pet godina na području Republike Srpske evidentirana su 32 događaja koja se odnose na upotrebu vatrenog oružja prilikom proslava, ali i drugih slučajeva.

U dva slučaja dva lica su smrtno stradala, a šest njih je zadobilo teške i lake tjelesne povrede, dodaje se u saopštenju.