LAKTAŠI,31.maja-  Policija je podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv muškarca iz Laktaša čiji su inicijali S.V, koji je osumnjičen da je počinio 10 krivičnih djela iz oblasti privrede i platnog prometa i tako protivpravno prisvojio 680.960 KM, prenosi Srna.
Pripadnici Policijske uprave Banjaluka podnijeli su danas izvještaj protiv S.V. banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu za krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, saopšteno je iz policije.

 

Резултат слика за okruzno tuzilastvo banjaluka

Osumnjičeni je, obavljajući poslove vlasnika i odgovornog lica “Mašrums trejd” iz Laktaša, od 2011. do 2015. godine primio novac na devizni račun u jednoj banci u Banjaluci od preduzeća čije je sjedište u Hrvatskoj, a sa kojim nije imao zaključen nijedan poslovni odnos.

Muškarac S.V. je i sa nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srpske zaključio ugovore o dodjeli subvencija za podsticaj i razvoj privrede, na osnovu kojih je dobio i nenamjenski potrošio novac.

Osumnjičeni je na osnovu falsifikovanih ugovora, prilikom otkupa voća i povrća, prikazujući veći iznos od otkupnih cijena, sačinjavao neistinite finansijske izvještaje preduzeća i na osnovu toga dobijao novčane podsticaje od nadležnih ministarstava.

On je predočio lažne dokaze o uplatama akontacija prema više lica, a koje nikada nisu izvršene, što je zabilježeno u knjigovodstvu preduzeća.

S.V. je zaključio ugovore o radu sa radnicima preduzeća, te im je dio plate isplaćivao posredstvom računa u banci, a drugi dio davao u gotovini, pa je na taj način pri izvršenju poreskih ili drugih zakonskih obaveza uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod.

 

/SRNA/