LAKTAŠI. 27.NOVEMBAR– Pravoslavni vjernici sutra započinju Božićni post, koji će trajati 40 dana, i kojim se pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik- rođenje Isusa Hrista, Božić. Mnogi možda ne znaju, ali Božićni post nije obavezan za sve hrišćane i stvar je lične odluke i slobodne volje vjernika, što je posljedica odluke Svehrišćanskog sabora iz 1166. godine. Oni koji se odluče postiti, treba da znaju da post kao generalno uzdržavanje od količine i vrste hrane u pravoslavlju ima i dodatni element, a to je uzdržavanje od loših misli i dela. Uzdržavanjem od hrane podstičemo mentalnu, emotivnu i misaonu mirnoću. Posteći u kontinuitetu, čovek stiče smirenost i mirnoću, čisti svoje tijelo od nagomilanih zaliha hrane, isceljuje ga od otrova i revitalizuje imunitet.

Mnogo veća blagodet posta ogleda se u  regenerisanju  emotivnog i misaonog stanja čovjeka, koje je zahvaljujući savremenom životu i stalnim pritiscima, strahovima i brigama, postalo ranjivo i podložno raznim iskušenjima.  U tom smislu je potrebno uz post redovno se i moliti i činiti dobra djela milosrđa, opraštanja i pomirenja.

Ukoliko neki vjernici  nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana posta,na primer zbog zdravstvenog stanja, postoji i mogućnost takozvanog “malog posta” od samo sedam dana. U tom slučaju Crkva je u obavezi da na Božić da pričest.