LAKTAŠI, 18. februara – Subjekti bezbjedosti saobraćaja u Republici Srpskoj u periodu od 18. februara do 31. marta 2021. godine provešće preventivnu kampanju “BUDI VIDLJIV, NE BUDI FIGURA”.

Kampanja ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, kako se kretati pravilno, kao i da vozačima i licima koja se prevoze u vozilu ukaže na potrebu korištenja svjetlodobojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu. Osnovna poruka kampanje jeste: vidljivost pješaka. Kamapanjom se utiče i na stavove vozača vezano za kretanje putnim dionicama gdje se mogu očekivati pješaci, da smanje brzinu kretanja i povećaju oprez. Takođe, cilj kampanje je ukazati vozačima koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i da farovi budu ispravno podešeni i čisti.

Realizacijom aktivnosti “BUDI VIDLJIV, NE BUDI FIGURA”, očekuje se povećan oprez svih pješaka u saobraćaju, a posebno starijih lica i povećanje njihove uočljivosti od strane vozača u noćnim uslovima vožnje. Takođe, realizacijom kampanje očekuje se povećan oprez vozača prilikom vožnje u naselju i kroz prigradska naselja, kao i veća tehnička ispravnost uređaja za osvjetljavanje puta.

Kampanje će početi u četvrtak, 18. februar 2021. godina, u 10,00 časova u dvorištu Osnovne škole „Miroslav Antić“ u banjolučkom prigradskom naselju Bistrica podjelom slikovnica i bojanki „Deset lekcija koje život znače“, razglednica, svjetloodbojnih privjesaka i drugih saobraćajno-obrazovnih materijala učenicima ove škole.