LAKTAŠI, 01. septembra – Školsko zvono ovog jutra će oglasiti početak, po uslovima, najneobičnije nove školske godine. Razredi su u većini škola podijeljeni na pola, smjene vremenski razdvojene, da bi se ostavilo vremena za dezinfekciju učionica, časovi su skraćeni, a sekcije ukinute. Časovi neće biti skraćeni jedino u Distriktu Brčko.
Učenici (foto: bigstockphoto.com) -

Učenici (foto: bigstockphoto.com)

Knjige su kupljene, torba pripremljena, ali su prioriteti za ovu školsku godinu nešto drugačiji.

– Ove godine smo imali najbitniju opremu, morali smo pripremiti maske, morali smo pripremiti i neka sredstva za dezinekciju koju će djeca morati da koriste – rekla je Јelena Vujmilović iz Banjaluke.

Maske su obavezne u javnom prevozu, koji djeca koriste, i u školskom dvorištu. Više školaraca u jednoj porodici izbrusiće organizacione sposobnosti mnogih roditelja.

– Sutra sam prva grupa i prva smjena i sve sam spremila za školu, maski, knjige, sve je spremno – kaže Sonja Vujmilović, učenica sedmog razreda.

Tek u učionici maske neće biti potrebne, jer u svakoj može da sjedi najviše 15 đaka.

– Nedostajaće mi pola razreda i znam koje sam odjeljenje i grupa, ja sam druga grupa i druga smjena – dodaje Matija Vujmilović, učenik četvrtog razreda.

Đaci su spremni, a spremni su, kažu, i prosvjetni radnici, jer ovo školsko zvono oglasiće početak najneobičnije školske godine.

– Svi u Republici Srpskoj u osnovnom obrazovanju će taj dan posvetiti novim pravilima ponašanja u odjeljenju – naglasila je Branka Lovrić Bosnić učiteljica.

Granski sindikat pozvao je prosvjetne radnike, roditelje i djecu da poštuju propisane mjere zaštite od virusa korona, da bi početak nove školske godine prošao u najboljem redu.

– Prema nekim informacijama, prije svega od direktora, isto govore što i ministarstvo, da su obezbjedili sve što je potrebno i da su ovih dana iskoristili vrijeme da izvrše dezinfekciju putem Civilne zaštite, Instituta za javno zdravstvo i da ima sasvim dovoljno sredstava za higijenu, dezinfekciju, rukavica i maski -kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Spreman je čak i rezervni plan, dođe li do glavobolje sa trenutnim modelom rada.

– Školska godina počinje u učionicama ali mi smo regulisali i nastavu na daljinu u svim slučajevima gdje to bude neophodno i gdje bude preporuka od strane zdravstvenih radnika, biće i nastava na daljinu – smatra Predrag Damjanović  direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Srednjoškolsko obrazovanje nešto je specifičnije, pa će praktična nastava, biti organizovana u uslovima koje poštuju i radnici preduzeća, a za učenike medicinskih usmjerenja ne preporučuje se praksa van škole.

– Mislim da je sve pripremljeno, naravno potpuno novi način rada, mnogo toga će da iskrsne već prvi dan, sva odjeljenja u radu Priejdoru su podijeljena po grupama jer svi imamo više od 15 učenika u svakom odjeljenju – istakla je Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

Nedoumice u načinu organizovanja nastave u novim uslovima otklanjaju se u hodu, jer svaka škola je specifična. Zajedničko svima je da obiman nastavni program učitelji i nastavnici treba da prenesu u 20 minuta do pola sata, da nema velikog odmora, i da ulaska u školu nema bez dezinfekcije ruku i obuće.

RTRS