LAKTAŠI, 09.aprila- Radovi na uređenju korita rijeke Vrbas, na potezu od Trna do ušća rječice Dragočajka, počeće na ljeto ove godine, u okviru velikog projekta zaštite od poplava i tzv. visokih voda. Najveći dio sredstva, odnosno oko 700.000 KM, obezbjedio je Razvojni program UN-a (UNDP), dok će Grad Banjaluka u ovom projektu učestvovati sa 300.000 KM.

20180409_163121

“Ovim će početi realizacija strateškog dokumenta pod nazivom „Uređenje vodnog režima i korita rijeke Vrbas kroz urbano područje grada Banjaluke“, a koji je takođe finansirao UNDP. Za realizaciju cjelokupnog projekta potrebno je oko 45 miliona KM, a sa ovom fazom od milion KM počeli bi radovi na njegovoj realizaciji na terenu”, navode u Odjeljenju za komunalne poslove grada.

Kako je planirano, radovi će se izvoditi od mosta u Trnu te uzvodno prema ušću Dragočajke. Prema riječima stručnjaka, uređenjem vodnog režima i korita Vrbasa smanjiće se rizik od poplava u ovom dijelu gradskog područja. Međutim, da bi se u potpunosti smanjio rizik od poplava potrebno je da se u cijelosti realizuje projekat na potezu od Trna do Rebrovačkog mosta, kako je to i definisano projektnom dokumentacijom.

S tim ciljem, gradske vlasti su konkurisale za ova sredstva prema UNDP-u, koji će provesti potrebne procedure i izabrati izvođača radova. Od toga zavisi i dinamika radova, ali, kako se očekuje, konkreteni radovi na uređenju korita bi mogli početi krajem juna ili početkom jula ove godine.

Izvor: ASBL/ Banjaluka.com