LAKTAŠI, 16. avgusta – U Republici Srpskoj virus korona potvrđen je kod još 89 lica od 489 testiranih. Pozitivna vijest je da u protekla 24 časa nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva. Iako su privatna okupljanja, za nadležne, i dalje najveći uzrok prenosa zaraze, pod lupom su sve više i bazeni i javna kupališta za čiji rad su najavljene nove preporuke.

Drugi dan za redom i četvrti put u ovoj nedjelji Banjaluka je grad sa najvećim brojem novopotvrđenih slučajeva infekcije virusom korona. Od 89 novih slučajeva pozitivnih na kovid 19, čak 22 ih je iz najvećeg grada Srpske, zbog čega od nadležnih, građanima, i danas apel.

“Apelujemo na građane da se i dalje pridržavaju svih preporučenih mjera, da drže fizičku distancu, da nose masku, da izbjegavaju druženja sa velikim brojem lica, posebno sa licima koja dolaze iz drugih zemalja”, naglasila je direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.

Na opasnost koju nose okupljanja i veliki broj ljudi na jednom mjestu, nadležni upozoravaju praktično od početka krize. Dok nastoje privatnim okupljanjima da stanu u kraj, preispituju i mjere koje su donijeli za bazene i javna kupališta koja su, kažu, takođe jedan od problema.

“Te mjere trebaju da se proispitaju kako bi i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove bilo jasnije prilikom samog postupanja, ali takođe i građanima koji koriste javna kupališta i bazene. Treba da se zna kojih mjera da se pridržavaju u smislu koliki je to broj osoba i koja je to fizička distanca i na koji način je neophodno da se ponašaju”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ranije je preispitivanje mjera koje određuju poslovanje bazena u doba krize najavio i ministar zdravlja. S druge strane, oštrije mjere mogle bi dodatno da ugroze i onako nikad lošije poslovanje bazena.

Banjalučka “Akvana” zbog vremenskih prilika danas je bez kupača, ali od početka ove sezone slika najvećeg bazena u gradu na Vrbasu nije mnogo drugačija. Ranijih godina, do polovine avgusta, vrhunca ljeta, “Akvanu” bi posjetilo najmanje 60 hiljada kupača, ove godine tek 15 hiljada, za koje važe nešto drugačija pravila u odnosu prethodna ljeta.

“Pultovi za dezinfekciju su prisutni na više mjesta u vodenom-parku “Akvana“, dezo barijere se nalaze na samom ulazu u vodeni bazenski prostor. Dezo barijere postoje zbog higijene kupača i ona osnovna načela su fizička distanca od dva metra”, naglasio je šef marketinga i prodaje ЈP “Akvana“ Svetislav Lazić.

Loše poslovne rezultate, nadaju se u upravama bazena, mogli bi djelimično da saniraju ustupci i pomoć koju Vlada planira da da ugostiteljima. Lošiju godinu ne pamti ni pet bazena Banje “Dvorovi” u Bijeljini, gdje procjenjuju da će im ukupni gubici iznositi 400 hiljada maraka.

“Mi i dalje smatramo da su naši bazeni bezbjedni imajući u vidu da imamo 17-18.000 kvadrata prostora u kompleksu i da je oko 2,500 sa pet bazena prekriveno vodom”, kaže Milorad Zekić, direktor Banje “Dvorovi”.

Da u vodi uz hlor nema opasnosti smtaraju i oni koji se ipak odluče na kupanje u bazenima ili javnim kupalištima. Dok je zbog vremenskih prilika na sjeveru Srpske uglavnom slika sa bazena prazna, na jugu u Trebinju, situacija je blago drugačija, a kupači, koje smo pitali drže li distancu i pridržavaju li se mjera, rekli su da poštuju.

Sve trenutno propisane epidemiološke mjere u Srpskoj važe do ponedjeljka. Dok i nadležni konstantno pozivaju na ličnu odgovornost, treba podsjetiti da na opasnosti koje nosi virus korona i ignorisanje preporuka najviše upozoravaju brojevi. Uz 89 novih slučajeva u Srpskoj je od početka krize potvrđeno preko 6000 pozitivnih, od čega je trenutno aktivno 2470 slučajeva. Od virusa korona od 5. marta do danas preminulo je 211 lica.

(RTRS)