BANJA LUKA, 25. avgusta – Kočićev zbor na Manjači jutros je i zvanično počeo izložbom domaćih životinja, na kojoj se sedamdesetak domaćina sa Manjače i Podgrmeča pohvalilo svojim najljepšim kravama i ovcama.

– Izloženo je dvadesetak krava i 30 do 40 kolekcija ovaca. Vrlo su to zanimljivi primjerci, naravno, za one koje interesuje stočarstvo – kaže Rade Božić, predsjednik Mjesne zajednice Stričići.

Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

 

Pasionirani stočari ipak su na Manjači ovog vikenda u manjini, mada je zborača iz sata u sat sve više i organizatori procjenjuju da ih se već okupilo nekoliko hiljada.

Sinoć se, na pripremnom veselju, pod šatorima i za šankovima okupilo više od 2.000 ljudi, koji su uz muziku pivo i rakiju, ostali na nogama do ranih jutarnjih sati.

Pod šatorima je danas mirnije, muzika je nešto tiša, od jutra se piju se hektolitri kafe.

– Kako i ranijih godina, nakon burne noći, prije podne dobro idu i žestoka pića, jer se mnogi još “popravljaju” od sinoćnjeg lumpovanja – kaže  iskusni konobar  u jednom od najposjećenijih šatora.

Dok se jaganjci vrte na ražnjevima i atmosfera se zahuktava za “nove radne pobjede”, pristižu automobili i autobusi sa gostima iz Hercegovine, Semberije, Podgrmeča, Unsko sanskog kantona, srednje Bosne, Podrinja, Hrvatske, ali kao i ranijih godina najviše ih je iz Srbije: uglavnom iz okoline  Beograda i Novog Sada.

Večeras iz Novog Sada i okolnih pet vojvođanskih mjesta na Kočićev zbor kreće kolona od dvadesetak autobusa.

Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

 

Anto Budimir Ćani iz Posušja je sa svojim bikovima – bodačima na Manjaču stigao još prije nekoliko dana i od tada po kafnama i pod šatorima traju “visinske pripreme” za sutrašnje veliko finale.

Naravno, priprema se u društvu prijateja sa Manjače i iz Semberije, sa kojim je i jutros započeo dan.

Iščekuje se žrebanje

Na Kočićevom zboru se iščekuje žrebanje parova za prvi krug borbe bikova, “razbadanje” koje počinje u 16 sati. Oni koji uđu u drugi krug nadmetaće se sutra popodne i naveče, kada se očekuje i rekordan broj posjetilaca.

Oni koji uđu u drugi krug nadmetaće se sutra popodne i naveče, kada se očekuje i rekordan broj posjetilaca.

Inače, na zborištu je iz sata u sat sve više ljudi. Nije ih obeshrabrila ni loša vremenska prognoza, koja predviđa kišu u kasno popodne i uveče, te nestabilno vrijeme za sutra.

To tvrde i nije neki problem, bar ugostiteljima, jer su šatori pokriveni, a neki i klimatizovani.