Ukupno 803 različita privredna subjekta u Srpskoj imala su pravo na podsticaje za povećanje plata radnika za prva četiri obračunska perioda u razdoblju od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine, kojima je isplaćen iznos viši od 21 milion KM, rečeno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Kako su naveli u ovom obračunskom periodu od 2.009 uspješno podnesenih zahtjeva, za 1.864 zahtjeva ili 92,78 odsto odobreni su podsticaji u ukupnom iznosu od 21.887.935,67 KM.

“Najveći iznos sredstava podsticaja isplaćen je za četvrti obračunski period, januar-jun 2021. godine u vrijednosti od 8,93 miliona KM. Naime, dodijeljena su sredstva za 498 privrednih subjekata, koji zapošljavaju 41.978 radnika”, pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Ističu da je najveći iznos podsticaja isplaćen privrednim subjektima iz prerađivačke industrije u ukupnoj vrijednosti od 8,6 miliona KM za 231 privredni subjekat, zatim iz trgovine 4,1 milion KM za 232 privredna subjekta, te finansijske djelatnosti 2,7 miliona KM za 19 privrednih subjekata.

“Korisnici podsticaja bili su privredni subjekti iz 47 opština, odnosno gradova u Srpskoj, a najveći iznos podsticaja od 10,7 miliona KM isplaćen je za 268 privrednih subjekata sa teritorije Banjaluke, zatim 1,35 miliona KM za jedan privredni subjekat iz Stanara, 1,2 miliona KM za 133 privredna subjekta iz Bijeljine, te 1,1 milion KM za 14 privrednih subjekta iz Zvornika”, kazali su iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Dodaju da je najmanji podsticaj u iznosu od 126 KM isplaćen za privredni subjekat iz Pelagićeva, zatim 320 KM iz Kalinovika i 349 KM za privredni subjekat iz Vukosavlja.

Iz nadležnog ministarstva pojasnili su da na visinu iznosa podsticaja nije uticalo u kojoj opštini posluje privredni subjekt, već koja im je pretežna djelatnost, koliko zapošljavaju radnika i koliko su više uplaćeni doprinosi.

“Najznačajniji direktni efekti podsticaja u prethodna četiri obračunska perioda su povećanje plata, rast broja zaposlenih i više plaćeni doprinosi u odnosu na period početne plate kod privrednih subjekata koji su bili korisnici podsticaja”, ističu iz Ministarstva.

Dodali su da je za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja privredni subjekat obavezan da ima sjedište na teritoriji RS, izmirene sve poreske obaveze i uredno podnesene poreske prijave.

Dodali su da bi u prvom kvartalu ove godine trebalo da bude izvršena izmjena Zakona o podsticajima u privredi RS.

“Neophodno je izvršiti izmjene i dopune zakona iz više razloga, a primarno se želi olakšati privrednim subjektima ostvarivanje prava na podsticaj”, pojasnili su iz ovog ministarstva.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je za “Nezavisne novine” da je potrebno da se doradi sadašnji Zakon o podsticajima.

“U današnje vrijeme, kada ljudi odlaze u inostranstvo u potragu za poslom, svaka marka koju poslodavci mogu dati za veće plate sigurno je zaustavljanje odlaska radnika”, ističe Trivić.

Prema njegovim riječima, iako se Zakon o podsticajima vodi kao pomoć poslodavcima, Trivić smatra da je to zakon koji je usmjeren prema radniku.

“Najveći broj poslodavaca taj dio podsticaja koji je dobio kao povrat za povećanje plata opet je preusmjerio na plate radnicima”, kazao je Trivić.

Ističe da u narednom periodu očekuje da se procedura dodjele podsticaja pojednostavi, odnosno da ostane kao trajna kategorija, barem, kako kaže Trivić, dok se ne zaustavi kriza odlaska radnika s naših prostora.

Prosječna plata u prošloj godini veća

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS kazali su da je prosječna plata nakon oporezivanja, odnosno neto plata u Srpskoj u 2021. godini iznosila 1.004 KM i realno je veća za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu. U decembru 2021. godine iznosila je 1.038 KM i veća je realno za 17,2 odsto ili 152 KM u odnosu na mart 2019. godine, odnosno mjesec koji je Zakonom utvrđen za period početne plate kod obračuna podsticaja za povećanje plate radnika.

Nezavisne