Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj su covid potvrde trenutno obavezne za zaposlene u zdravstvu i socijali. U ostatku Europe nešto je drugačija situacija.

Posljednjih dana u Hrvatskoj se bilježe visoke brojke novozaraženih covidom-19. Ozbiljenijeg govora o postrožavanju mjera još uvijek nema. Zasad se tek spominje šire uvođenje covid potvrdi i moguća online nastava. U nastavku pročitajte kako se covid potvrde koriste u okolnim zemljama.

Slovenija

Slovenija je trenutno u goroj epidemiološkoj situaciji od Hrvatske. Cijela zemlja obojena je tamnocrveno, a covid potvrde potrebne su za gotovo sve, od odlaska na posao do javnog prijevoza, frizera i šoping centara. Najavljene su i puno strožije kontrole.

Njemačka

Iako već neko vrijeme najavljuju popuštanje zaista rigoroznih mjera, zadržaće tzv. 3G pravilo, a to je: sve osobe u zatvorenom prostoru moraju biti cijepljene, oporavljene ili testirane. Po dolasku iz Hrvatske u Njemačku svi necijepljeni moraju u karantin od minimalno pet dana.

Austrija

Postrožit će mjere zavisno o brojkama. Tačnije, ako na intenzivnim odjelima bude više od 600 osoba, značajno će se ograničiti kretanje necijepljenih. Od 1. novembra zaposlenici će moći na posao samo uz covid-potvrdu. Od početka sezone biće potrebno imati covid potvrdu i za skijališta i ugostiteljske objekte.

Italija

Italija je 15. oktobra uvela obavezne covid potvrde za sve zaposlene, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. Bez potvrde ne može se ni u restoran, dućan…

Srbija

Srbija, koja trenutno bilježi po više od 8.000 zaraženih dnevno i više od 50 preminulih dnevno, uvela je takođe covid potvrde. Ipak, one su potrebne za ugostiteljske objekte i to samo nakon 22 sata, piše Jutarnji list.

N1