MOSKVA – U Moskvi je danas održana vojna parade povodom 76. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

U obraćanju prisutnima, Vladimir Putin, predsjednik Rusije izjavio je danas da ne može biti oprošteno onima koji su zaboravili lekcije Drugog svjetskog rata i ponovo gaje agresivne planove.

“Rat je donio toliko nepodnošljive patnje, tuge i suza da to ne može biti zaboravljeno. Nema oproštaja i izgovora za one koji ponovo gaje agresivne planove”, poručio je Putin na vojnoj paradi u Moskvi posvećenu 76 godina od pobjede nad fašizmom.

Ruski predsjednik je istakao da će Rusija čvrsto čuvati svoje nacionalne interese i osigurati bezbjednost svog naroda.

Prema njegovim riječima, Rusija neprestano čuva međunarodno pravo.

Na Crvenom trgu u Moskvi u toku je vojna parada koja se održava povodom 76 godina od završetka Drugog svjetskog rata.

Paradu u Moskvi predvodio vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov.

Rusija tokom parade pokazala snagu svoje vojske i potencijal za odgovor na sve izazove, ali i najnovija dostignuća vojne avijacije.

U mnogim gradovima širom Rusije, takođe, se održavaju parade, koje se završavaju vatrometom.

Zbog pandemije kovida 19 akcija “Besmrtni put” drugu godinu zaredom održava se putem interneta.

Ove godine “pješadijsku kolonu” formiralo je 37 paradnih jedinica sa više od 12.500 vojnika.

U sastavu mehanizovane kolone je bilo više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila klase “Tajfun”, borbena vozila pješadije, taktički raketni sistem “Iskander M”, višecjevni raketni sistem “Tornado S”, samohodna haubica “Msta S”, artiljerijski sistem “Koalicija SV” i mnogi drugi.

U vazduhoplovnom djelu vojne parade učestvuju akrobatski timovi “Ruski vitezovi” i “Striži” u avionima “Su-30SM” i “MiG-29”, “Berkuti” u helikopterima “Mi-28N”, posade strateških raketnih nosača “Tu-160” i “Tu-95MS”, avioni vojne transportne avijacije “Il-76”, lovci “Su-35S”, bombarderi “Su-34” i “Su-24M”, helikopteri “Mi-26”, “Mi-8”, “Ka-52”, posade aviona “MiG-31K” i “Su-57” i borbenih aviona “Su -25”.

Nezavisne