LAKTAŠI, 20. jula – Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ove sedmice sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu vozača motocikla, lakog motocikla, mopeda, bicikla i električnih trotineta.

U toku jula i avgusta 2018. i 2019. godine evidentiran je najveći broj saobraćajnih nezgoda – 19 odsto od ukupnog broja nezgoda u navedenim godinama, saopšteno je iz MUP RS.

– Podaci govore da su vozači motornih vozila najugroženiji u saobraćaju, jer je od ukupnog broja smrtno stradalih bilo 23 ili 29,5 odsto njih. Pješaka je stradalo 14 ili 17,9 odsto, dok su na trećem mjestu po ugroženosti vozači motocikala – 12 ili 15,4 odsto. U julu i avgustu 2018. i 2019. godine smrtno je stradalo pet biciklista ili 6,4 odsto. Tokom kontrole u saobraćaju biće korišteni službeni motocikli – kažu u MUP RS i napominju da je u toku kampanja „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“, koju ovo ministarstvo sprovodi tokom jula i avgusta na području cijele Srpske.

– Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i vožnju prilagode uslovima na putu i vremenskim prilikama – poručuju iz MUP RS.