BANJALUKA, 11. decembra – Zbog sezone svinjokolja, gradska inspekcija je pojačala kontrole na širem području grada Banjaluka kako bi spriječila nelegalno odlaganje klaoničkog otpada.

stoka-pijaca-svinje-foto-S-PASALIC-

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman, ističe da je cilj ove akcije da se klaonički otpad, zbrine na adekvatan način kako ne bi predstavljao opasnost po ljude i prirodu.

On upozorava da se sav klaonički otpad mora zbrinuti na regionalnoj deponiji „Depot“ u Ramićima, te da se ni u kojem slučaju ne smije zatrpavati ili odlagati u vodotokovima, što je bio čest slučaj u godinama iza nas.

 

– Zbog velikog broja naših sugrađana koji ovih dana pripremaju i obrađuju meso za zimu, tokom decembra i januara ćemo sprovoditi široku akciju prevencije, u kojoj će učestvovati Ekološka, Vodna, Veterinarska i Tržišna inspekcija, s obzirom na to da već imamo veliki broj pritužbi građana da dio klaoničkog otpada završava u vodotokovima. Pored toga, uočeno je i zatrpavanje tog otpada na nepristupačnim terenima što kasnije životinje i ptice raznose, a što je izvor zaraze. Naši inspektori će na terenu obići sve potencijalne lokacije odlaganja ovog otpada i izricati kazne svima koji se ne budu pridržavali pravila kada je u pitanju odlaganje klaoničkog otpada – rekao je Kecman.

On je dodao da registrovane klaonice moraju imati ugovore o zbrinjavanju animalnog otpada kako bi se znalo gdje taj otpad završava. Ipak, Kecman ističe da je poseban problem to što se mnogi građani bave obradom i pripremom mesa bez ikakvih dozvola.

– Na ovaj problem ćemo obratiti posebnu pažnju i zbog toga ćemo u akciju uključiti i Tržišnu inspekciju koja će kontrolisati imaju li brojni takvi „subjekti“ dozvolu za rad. Takođe, apelujemo na sve građane da, pored adekvatnog zbrinjavanja klaoničkog otpada, obavezno kontrolišu i higijensku ispravnosti mesa– zaključio je Kecman.

 

Srpskainfo