Dugo ste na dijeti, dosta ste smršali, ali onih poslednjih, tvrdoglavih desetak kilograma nikako da se rešite?

Vreme je da preispitate svoj jelovnik. Postoji mogućnost da vam neke “zdrave” namirnice blokiraju mršavljanje…

Na osnovu mnogih istraživanja došlo se do zaključka da hrana koju smatramo zdravom, zapravo može da sabotira proces mršavljenja. Tačnije, intolerancija na određenu hranu može biti skriveni uzrok gojaznosti i, ako eliminišete namirnice koje je izazivaju, oslabićete i do pet kilograma samo u prve tri nedelje dijete!

Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu. To je zapravo niz fizioloških reakcija koje telo ispoljava kada u njega unesete određene namirnice.

Ovo su simptomi
Nadimanje, gasovi, malaksalost, otežano varenje, nervoza, česte promene raspoloženja, opstipacija, loš ten, kao i povećanje telesne težine, sve su to tegobe kojima obično ne pridajemo veliki značaj.

Neke namirnice samo pojačavaju želju za hranom!

Veliki broj namirnica koje smatramo zdravim, mogu biti okidači za intoleranciju. To su, na primer, hleb od celog zrnevlja, grčki jogurt, omlet od belanaca, sojino mleko… Ako vaše telo “ne toleriše” neke od ili sve ove namirnice, reagovaće tako što će pojačati želju za hranom, pokrenuti upalne procese i sprečiti topljenje kilograma.

Ovih sedam namirnica pojačavaju glad

Postoji sedam namirnica koje su se pokazale kao najčešći okidači, a to su: mlečni proizvodi, jaja, soja, gluten, kikiriki, kukuruz i šećer (i prerađeni i veštački zaslađivači).

Slatko je zabranjeno Foto: Peksel

Da biste bili sigurni da vam baš one smetaju, izbacite ih iz ishrane na tri nedelje. Ako primetite razliku, ako ste u te tri nedelje osetili poboljšanje – bingo! Otkrili ste uzrok svojih problema!

Primer jelovnika
Doručak: Dijetalni šejk: kašika proteinaskog praha biljnog porekla (od konoplje ili integralnog pirinča), kašika biljnih vlakana u prahu, do šolje zamrznutog šumskog voća, šolja vode ili kokosovog mlekaJutarnja užina: jabuka sa kašikom putera od bademaRučak: grilovani losos, zelena salata začinjena limunovim sokom i maslinovim uljemPopodnevna užina: humus sa na štapićima isečenim krastavcem i crvenom paprikomVečera: jagnjeći kotleti (do 200 g) pečeni u rerni, premazani senfom i posuti ruzmarinom, barena blitva, salata po izboru

Ovaj dijetalni plan podeljen je u tri ciklusa:

1 ciklus – transformacija

Tokom prve tri nedelje eliminisaćete iz ishrane “ozloglašenih” sedam namirnica – mlečne proizvode, jaja, soju, gluten, kikiriki, kukuruz i šećer.

Jedan obrok je zamenjen povrćnim šejkom.

Obroci će se sastojati od čistih proteina, zdravih masti, ugljenohidratnih namirnica koje su bogate vlaknimai povrća bez skroba. Jedan obroka je zamenjen dijetalnim šejkom.

Tokom ove tri nedelje gubi se do pet kilograma.

2 ciklus – prilagođavanje

U naredne četiri nedelje ćete polako uvoditi problematičnu hranu i testirati telo. Ipak, najbolje je da i dalje izbegavate kukuruz, kikiriki i šećer.

Svake nedelje uvodite po jednu namirnicu.

Svake nedelje ćete izabrati po jednu namirnicu od prestalih četiri, i jesti je četiri dana u toku nedelje. Ako za to vreme ne primetite nikakve negativne reakcije, ova namirnice je bezbedna i možete je vratiti u ishranu.

Tokom drugog ciklusa, mršavićete u proseku kilogram nedeljno.

3 ciklus – održavanje

Svrha poslednje faze je da usvojite ove navike za ceo život i naučite da prepoznajete signale koje telo šalje. Preostale “problematične” namirnice možete da uvodite jednom u dve nedelje, tokom kojih ćete testirati kako vaš organizam reaguje na njih. Slatkiše i ostale kalorične poslastice možete da jedete tek povremeno.

Tokom trećeg ciklusa, možete da uvedete i fizičku aktivnost. Počnite sa 10-ak minuta laganijeg treninga (brzo hodanje), pa postepeno produžavajte za po pet minuta.

Novosti.rs