LAKTAŠI.27.januara- Pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka do 28. februara sprovodiće akciju “Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu” s ciljem smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama, saopšteno je iz CJB-a Banjaluka.

Iz CJB-a Banjaluka podsjećaju da je u toku prošle godine na području ovog centra evidentirano ukupno 4.458 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 45 lica, što je smanjenje broja za 15 odsto, dok je 240 lica teško, a 1.150 lakše povrijeđeno.

Резултат слика за baby car seat

“Analizom saobraćajnih nezgoda uočeno je da većina učesnika u saobraćaju nije koristila bezbjednosne pojaseve u vozilima za vrijeme kretanja na javnom putu, a čija je upotreba obavezna po Zakonom o osnovama saobraćaja na putevima BiH”, ističu iz policije. Policija je tokom prošle godine zbog nekorišćenja pojasa sankcionisala 10.180 lica, što je za 79,2 odsto više u odnosu na 2015. godinu, a 57 prekršajnih naloga izdato je zbog prevoza djece mlađe od pet godina koja nisu ispravno vezana u sigurnosnoj sjedalici, što je za 21,2 odsto više nego 2015. godine, kada je zbog istog prekršaja izdato 47 naloga. Iz CJB-a Banjaluka podsjećaju učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i u svojstvu putnika.

Djeca do pet godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedali pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok su djeca od pet do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas. Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da djeca do dvije godine smiju se prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila, ako je isključen vazdušni jastuk na mjestu suvozača. Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna.

/Nezavisne.com/