LAKTAŠI, 05. maja – Tokom sutrašnjeg dana policijski čas će trajati od 15 časova do pet časova prekosutra, rekao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Dodao je da će od četvrtka, 7. maja, ograničenje kretanja biti od 22 časa uveče, do pet časova narednog dana.

– Za starije od 65 donesna je odluka da se dozvoli kretanje od sedam do 13 časova, svim danima, da mogu izlaziti i obavljati svoje potrebe – rekao je Višković. Dodao je da je, na preporuku struke, donesena odluka da se od sutra ukine obaveza nošenja rukavica na javnim mjestima.

– Preporuka je da ta mjera ne treba da bude na snazi, ali ostaje obaveza nošenja rukavica u zatvorenom prostoru – naglasio je Višković. Đački dom u Doboju stavljen je na raspolaganje za smještaj pozitivnih na korona virus.

– Na području ove regije ima dosta zaraženih. Oni koju su pozitivni biće smješteni u ovaj dom, a nemaju neke značajnije tegobe – naglasio je Višković.

Dodao je da će od 11. maja biti dozvoljeno da sa radom, uz poštovanje svih mjera, krenu kozmetički i frizerski saloni, autoškole, restorani, kafići, roštiljnice, privatne stomatološke ambulante, javni prevoz osoba, priređivači na sreću, teretane na zatvorenom i otvorenom, fitnes centri na otvorenom i predškolske ustanove.

– Hotelima, hostelima, bioskopima, pozorištima, dječijim igraonicama, školama za sportske aktivnosti  još nije data saglasnost struke da mogu krenuti sa radom – rekao je Višković. Donesen je i zaključak da Ministarstvo trgovine i turizma sa ugostiteljima i Ministarstvo privrede sa Zanatsko-preduzetničkom komorom RS i IJZ RS organizuju sastanke gdje će biti bliže objašnjene procedure i aktivnosti za neometani početak rada privrednika.

– Ne želimo da bilo ko sutra ima neki problem, da, kada bude vršena kontrola, kaže da nije znao. Želimo da ih upoznamo šta kao privrednici, zanatlije, ugostitelji odrade da bi 11. maja mogli da krenu sa radom – ističe Višković.

Na pitanje zašto se ide u relaksaciju mjera kad broj zaraženih raste, premijer je rekao da je urađena analiza, te da je na sve mjere štaba saglasnost dala struka.

Foto: Vlada RS

– Tačno je da je u prethodnih par dana bio određeni skok oboljelih, ali danas je već znatno manje. Radili smo preventivne trijaže u ustanovama za koje smo smatrali da su potencijalno zanimljive kad je riječ o zarazi. Išli smo u zdravstvene ustanove i staračke domove, gdje se ustanovilo da od jučerašnjih 69 pozitivnih, više od polovine se odnosilo na bolnicu u Doboju i Dom za stare u Derventi. Prije toga, niko ni u domu ni u bolnici nije imao simptome, niti tražio da se radi testiranja. Mi smo zatražili, resorno ministarstvo i IJZ, da iskontrolišemo te ustanove – naglasio je Višković.

Podsjeća da je i u domu u Kalinoviku otkriven jedan pozitivan radnik.

– Preventivnim pregledima smo tu otkrili zarazu – rekao je Višković.

Srpskainfo