Predsjednik Saveza udruženja poljoprivredinih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je Srni da cijene mesa u prodavnicama polako rastu u zemljama okruženja, dok cijena žive stoke nikako da poraste, što zabrinjava poljoprivrednike.

Marinković je rekao da kontinuitet uvoza nesmetano funkcioniše i da je jedina mjera koja omogućava opstanak domaćih klaničara zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Uprkos svim apelima i zahtjevama poljoprivrednika, Marinković je napomenuo da je to pitanje ostalo neriješeno jer vlast na nivou BiH, kako je naveo, apsolutno nema sluha da pomogne sa te strane poljoprivrednim proizvođačima.

– Do porasta cijene mesa došlo je zbog poskupljenja komponetni za stočnu hranu, žitarica i uljarica, kako kod nas, tako i na svjetskom tržištu, tako da su i farmeri u zemljama okruženja, odakle mi uvozimo meso, isto tako suočeni sa porastom cijene. Međutim, država ih dodatno subvencioniše, što neminominovno dovodi i do poskupljenja mesa na našem tržištu – rekao je Marinković.

On je istakao da su nakon uvoza povećane količine mesa, a povećane su bile i potrebe do sada za jeftinim mesom.

Marinković je podsjetio da ima i domaćih čestitih klaničara koji zaista poštuju domaće farmere i kupuju domaće svinje i junad i prodaju meso na tržištu, ali pojedini kad kupe njihovo jeftino meso prodaju po većoj cijeni i time im raste dobit.

– Mi, nažalost, ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje – rekao je Marinković.

Srpskainfo