BANJALUKA, 09. januara – Pod sloganom „Ponosna i vječna“, Republika Srpska proslavlja svoj 27. rođendan, a centralna svečanost je danas u Banjaluci.

Dan-RS-parada-7 (1)

U deset časova ispred Dječijeg pozorišta biće organizovan program za najmlađe stanovnike naše Republike, a centralni događaj je svečani defile tačno u podne na Trgu Krajine.

Glavnom gradskom ulicom marširaće svečana jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova koja će predati raport predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Kao i ranijh godina, u svečanom defileu se očekuje učešće predstavnika Boračke organizacije, Veterana Srpske, Republičke uprave civilne zaštite, vatrogasaca, predstavnika sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.

Dan-RS-parada-6

Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaU 14 časova u Sportskoj dvorani „Borik“ biće organizovana svečana akademija, na kojoj se očekuje prisustvo političkog vrha Republike Srpske, gostiju iz Beograda, ambasadora, umjetnika, a potom će u 16 časova u Administrativnom centru Vlade Srpske biti priređen svečani prijem za zvanice.

Banjaluka je danima okićena zastavama Republike Srpske, a danas se na Trgu Krajine očekuju hiljade građana.

Dan-RS-parada (1)

Za vrijeme proslave, nekoliko ulica biće zatvoreno za saobraćaj, a u centru grada lokalima je zabranjen rad.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Srpska je priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. kao jedan od dva entiteta u BiH.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, na kome su građani Republike Srpske rekli da taj dan i dalje žele da proslavljaju kao Dan Republike.

Narodna skupština Republike Srpske je u oktobru 2016. usvojila poseban Zakon o Danu Republike Srpske, u kome se navodi da se 9. januar obilježava i praznuje kao sekulani praznik, a da Vlada RS svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike.

Srpskainfo