BANJA LUKA, 20. oktobra – Pojedini poslodavci radnicima nisu isplatili obaveznih 30 KM dodatka na platu, dok su neki uplatili, pa tražili od radnika da im novac vrate nazad.

vracanje-novca-foto-G-SURLAN-e1539952204771

To praktično znači da su se pojedini poslodavci stavili iznad odluka Vlade RS, bez obzira na to što je premijerka Željka Cvijanović rekla da će svi koji ne budu ispoštovali odluku biti sankcionisani.

I sami radnici su razočarani i tvrde da su od povećanja plate za 30 KM najviše koristi imali pojedini poslodavci, te da oni taj novac nisu dobili. Strahuju od gubitka posla, pa ne smiju da prijave poslodavca, ali očekuju ipak, da će nadležni pronaći način i kazne one koji uzimaju od radnika ono što im pripada.

– Dio plate koji nam se isplaćuje na račun u banci uvećan je za 30 KM, ali nam je zato dio koji dobijemo „na ruke“ smanjen za isto toliko. Bez ikakvog objašnjenja ili sastanka. Gazdi super, nama isto. Tako da poslije svega ispade da je Vlada častila poslodavce, a ne radnike – ispričala nam je radnica u jednoj banjalučkoj firmi, koja nije htjela da joj pominjemo ime.

Dodaje je da je čula za mnogo sličnih primjera, kao i da je šef u firmi u kojoj je zaposlena njena prijateljica povećao platu radnicima koji su mu poslije toga morali vratiti taj novac.

– Dobili su oko 30 KM na platu i svi redom su morali da taj novac odnesu gazdi. Nisam vjerovala kada su mi pričali, ali poslije ovoga kod mene u firmi vjerujem u sve. Svi ti ljudi, kao i ja sama, nemaju drugog izbora nego da rade tu gdje jesu. Teror nad nama se sprovodi svakodnevno, tako da nas otimanje ovih 30 KM nije iznenadilo – ispričala je ona.

Nemaju kome da se obrate

Ogorčeni radnici kažu da nemaju kome ni da se obrate tvrdeći da ne vjeruju u rad pojedinih institucija, niti u to će da njihova prava biti ispoštovana. Pored svega, plaše se da će ostati bez posla.

O zluopotrebi novca namijenjenog radnicima ovih dana mnogo se priča, a u odbranu onih koji im uskraćuju prava nisu stali ni iz Unije poslodavaca RS. Potpredsjednik Unije, Saša Trivić, kaže da se nisu sretali sa konkretim primjerima zloupotrebe, ali ne isključuje mogućnost da oni postoje.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

– Vjerujem da je bilo i takvih slučajeva, te da su radnici koji su se sa tim susreli imali dovoljno zakonskih mogućnosti da prijave poslodavca. Međutim, prvi je problem to što još uvijek postoje poslodavci koji isplaćuju platu „na ruke“ – kaže Trivić.

 

Dok radnici tvrde da je Vlada ovim povećanjem plate ostavila prostora za malverzacije, Trivić objašnjava da je ovo bio jedini tehnički način da se država odrekne dijela novca i da ga radnicima.

– Svi oni legalni poslodavci koji redovno i pravilno ispaćuju plate radnicima nisu imali nikakvu mogućnost da spriječe isplatu. Međutim, oni koji su radili na crno i kod ovih povećanja plate imaju mogućnost da izbjegnu plaćanje. Tako da je veliki problem to što postoje isplate plate „na ruke“ pa tek onda to što su oni uzeli sebi 30 KM – objašnjava Trivić.

Nema žalbi, nema sankcija

O tome koliko je nelegalnih poslodavaca uskratilo radnicima pravo na njihov dodatak bave se i u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Kako kažu, inspektori za sada rade preventivne kontrole novog obračuna plata u RS, te u slučaju uočenih nepravilnosti daju rok za njihovo otklanjanje.

– Ukoliko se i u datom roku ne otklone uočene nepravilnosti, inspektori Poreske uprave RS će tom poreskom obvezniku izreći kaznu. Međutim, do sada nije bilo takvih sankcija, kao ni žalbi radnika na zloupotrebe od strane poslodavaca, osim nekoliko usmjenih zahtjeva u kojima su tražili određena pojašnjenja – navode u Poreskoj upravi RS.

Inspektorat u okviru nadležnosti

– Republička inspekcija rada je u dijelu svojih nadležnosti kontrole primjene Zakona o radu u proteklih mjesec i po izvršila oko 150 provjera koje su se odnosile na obračun i isplate plata u kojima nisu utvrđene nepravilnosti u smislu poštivanja navedenih izmjena zakona. Uvidom u platne liste radnika konstatovano je da su poslodavci obračunali i iskazali radnicima predviđeno povećanje – rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata.

 

Srpskainfo