BEOGRAD, 17. oktobra – Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj zabilježio je danas niz novih istupa u Skupštini Srbije u kojima je ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović rekao da je alapača i zatražio njenu smjenu, a poslanici, koja je pokušala da se uključi u raspravu, dobacio da “obrije brkove, pa da onda dođe na sjednicu”.

šešelj-sjednica

Povod za Šešeljevo bahato ponašanje i salvu uvreda bio je njegov zahtjev parlamentu da se danas raspravlja o smjeni Mihajlović zbog toga što je, kako je rekao, bez odluke vlade potpisala memorandum o saradnji za gradnju autoputa Preljina – Pojate sa američkom kompanijom “Behtel”. Mihajlović je to u raspravi demantovala.

Šešelj je, naime, kritikovao Mihajlović i zato što “nije na licu mjesta reagovala na izjavu američkog ambasadora Kajla Skota da je Kosovo nezavisna i suverena država”, a američkom ambasadora nazvao “njenim gazdom”.

– Smjena je jedino logično i racionalno rješenje, spasavajuće za ovu vladu, jer što duže vlada trpi ovu ministarku, biće u sve težoj situaciji – kazao je Šešelj.

Rekao je i da je za gradnju takozvanog Moravskog koridora morao da se raspiše tender, i postavio pitanje da li je ta izgradnja mogla da bude jeftinija od 800 miliona evra, a ministarki je prebacio da nije mogla da sprovede rušenje nelegalne vikendice sinova Tomislava Nikolića.

– Ne volim alapače koje misle da su sve i svja – rekao je Šešelj, a tokom rasprave je jednoj poslanici dobacio da “obrije brkove, pa da onda dođe na sjednicu”.

Potom je predsjedavajući sjednicom Veroljub Arsić je onda rekao poslanici DS Gordani Čomić da mora da bude spremna na reakciju ako dobacuje.

Mihajlović: Ne mogu nikoga da prevaspitavam

Mihajlović je u odgovoru demantovala Šešelja ističući da je Vlada Srbije 4. oktobra donijela odluku o potisivanju memoranduma sa “Behtelom” i dala joj ovlašćenje da ga potpiše u ponedjeljak.

 

– Nama je taj autoput poteban za centrlanu Srbiju. Vas ne želim, niti mogu da prevaspitavam – rekla je ona.

Mihajlović je kazala i da je sa ambasadorm SAD Kajlom Skotom, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra trgovine SAD Vilbura Rosa, potpisala 6. septembra Memorandum o razumijevanju između Srbije i SAD u oblasti infrastrukture.

Ministarka je istakla da Srbija u infrastrukturnim projektima sarađuje i sa drugim zemljama, Kinom, Rusijom, Azerbejdžanom, navodeći da smo previše mali da bi odbijali saradnju, i da sarađujemo i sa američkim kompanijama. Navela je da su domaće komapnije uključene u sve projekte.

Foto: A. Dimitrijević/RAS Srbija

 

Kada je riječ o cijeni za gradnju Moravskog koridora, Mihajlović je objasnila da je prilikom potpisivanja memoranduma sa “Behtelom” iznijeta samo maksimalna procjenjena vrijednost tog projekta i da ona nije obavezujuća, pošto je riječ o memorandumu, a ne ugovoru o kojem će se izjašnjavati vlada.

– Vlada će svakako prihvatiti cijenu i uslove finansiranja, jer o tome ne odlučuje jedan ministar već cijela vlada – kazala je ona.

Mihajlović je dodala da se kada je Šešelj bio u Vladi Srbije nije ništa gradilo, “već su padale bombe”.

– Tako da nemojte da nam govorite šta treba da radimo – poručila je Mihajlovićeva Šešelju.

 

Srpskainfo