POŽEGA, 15. januara – Jordović je bio sveštenik o kome su parohijani imali samo riječi hvale, a kada je uhapšen sa tranvestitom sa tovarom skanka iz Albanije, vijest je izgledala kao radnja nekakve akcione komedije. Svi su bili u potpunom šoku i nevjerici. Danas, deset mjeseci nakon pada nevjerovatne krimi grupe, mještani o njoj više ne govore.

požega-5

Foto: Privatna arhiva 

Više ga ne viđam po selu, povukao se poslije svega. Kažu da o slučaju po kom je postao poznat, više ni sa kim ne priča. 

Ovako danas pričaju Požežani o svom nekadašnjem svešteniku Milanu Jordoviću (41), čije je ime početkom 2018. godine postalo dobro poznato cijeloj Srbiji, nakon što je uhapšen zbog dilovanja skanka iz Albanije. I ne samo što je uhapšen, nego što je pao u ruke policije dok je ovu drogu švercovao sa Zoranom Marinkovićem (43) iskusnim vjeroučiteljem i tranvestitom! I to je bio samo početak ove bizarne i nevjerovatne krimi priče.

– Do ljetos sam Jordovića viđao po Požegi, valjda tokom ona njegova dva slobodna sata tokom dana kad smije da izađe iz kuće, pošto je još u kućnom pritvoru, ali ga već neko vrijeme nema nigdje – kažu stanovnici Požege.

Dodaju da pop jedino ponekad izađe po naselju Radovci gdje i dalje živi.

– Ljudima je neprijatno da ga pitaju išta sad, pa se o njegovom dilovanju droge više ne priča – kažu mještani.

Kako je otkrivena krimi priča godine?

U automobilu kojim su putovali iz Albanije pronađeno je 27 kilograma skanka, a Marinković, tranvestit koji je predavao vjeronauku u požeškoj OŠ “Petar Leković” bio je u ženskoj odjeći.

Policajci koji su otkrili tovar i prenosioce droge pozvali su u pomoć koleginicu iz MUP kako bi pretresla vjeroučitelja misleći da je žensko. Na kraju se ispostavilo da je u pitanju muškarac.

– Od detinjstva je volio da nosi žensku garderobu, zbog oblačenja smo ga zvali Majkl Džekson. Do prije 15-20 godina radio je kao zvonar u crkvi, a onda je pjevao u crkvenom horu – priča Požežanin.

Kao da policajci koji su hapsili sveštenika i tranvestita sa drogom nisu bili u dovoljnom šoku, Jordović im je u stanici otkrio još bizarniju pozadinu njihove krimi-priče. Ispričali su tužiocu da su drogu prenosili po narudžbi majke i kćerke, koje su zapravo mozak cijele ove operacije!

Sutradan dok su Požežani u njeverici komentarisala vijesti o “voljenom Jordu koji je mnogo učinio za parohiju”, paroh iz naselja Savinac u kome je dužio crkvu i njegov ortak saslušavani su pred Višim javnim tužilaštvom u Čačku, piše Blic.

Droga pronađena u tajnoj pregradi u automobilu

Samo par dana kasnije Jordović i Zoran Marinković su pušteni pošto su uspjeli da izdejstvuju nagodbu sa tužilaštvom. Osuđeni su na po godinu dana kućnog zatvora.

Mještanima je pričao da je “potpuno nevin” i da nema ništa sa drogom pronađenom u autu.

– Kaže da je potpuno nevin i da nema ništa sa drogom koja je pronađena u autu. Priča da je bio u Albaniji jer je opčinjen tamošnjim pravoslavnim manastirima, a ne zbog šverca – prenosili su tih dana mještani Savinca šta im je Jordović govorio.

 

Takođe, kažu, pričao im je da je na Kosovo krenuo po molbi vjeroučitelja Marinkovića da mu pomogne da prevezu neke lijekove i da je bio uvjeren da je to prevozio sve dok mu, poslije hapšenja, nisu rekli šta je u automobilu. 

– Navodno je i htio, kada je presretnut automobil u Mrčajevcima, da pomogne policiji da otvore duplo dno u kojem su se nalazili “lijekovi”. Pričao je i da je Marinkoviću ponudio da na Kosovo pođu njegovim automobilom, ali da je ovaj insistirao da putuju tuđim “pasatom” – ispričala je mještanka požeškog naselja Savinac.

A šta je rekao tužiocu postalo je ubrzo jasno pošto su uhapšene Svetlana (46) i Ana (24) Popadić majka i kćerka i požeškog sela Lopaš inače označene kao “vođe” ove nesvakidašnje krimi grupe.

Jordović i Marinović su priznali da su njih dvojica samo bili samo izvršioci u velikom poslu transporta skanka iz Albanije i da ih je za to Svetlana plaćala.

Život majke i kćerke “na visokoj nozi”

Prilikom pretresa kuće Popadićki i njihovog apartmana na Zlatiboru pronađeno je 1.035 američkih dolara, 280 evra, 28.060 dinara, 50 kanadskih dolara, 70 konvertibilnih maraka i 40 švedskih kruna koji, sumnja se, potiču od trgovine drogom.

– Svetlana je nezaposlena, a do hapšenja je radila kao pijačni trgovac. Njena kćerka Ana je prošle godine kraj pijace otvorila mjenjačnicu. Imaju mali posjed malina, ali sve je to nedovoljan prihod u poređenju sa onim kako one žive. A žive na visokoj nozi – pričali su u Lopašu da su posijle hapšenja majke i kćerke saznali odakle njima dvema novac.

Kako je otkriveno, njihova kuća koja je spolja izgledala skromno, kao i svaka druga u selu, iznutra je bila opremljena luksuzno. Ispostavilo se da majka i kćerka imaju mnogo više nego bi što bi mogle imati nezaposlena sredovječna žena i djevojka koja je skoro otvorila mjenjačnicu.

Tragovi njihovog imućstva vode i do Zlatibora gdje imaju dva apartmana u kojima je i pronađen zaplijenjeni novac. Sumnja se da ovo nije konačan spisak njihovih nekretnina.

Tražio da bude sahranjen u mantiji

Dok je protiv majke i kćerke trajala istraga, Milan Jordović uveliko je bio pod zabranom sveštenosluženja. Oduzet mu je sveštenički čin, a on je isključen i iz SPC na sedam godina. Sve što je nakon toga tražio od Crkvenog suda je da, kada pođe Bogu na ispovijest, bude sahranjen u svešteničkoj mantiji.

– Rješenje Crkvenog suda upućeno je na potvrdu drugostepenom sudu SPC. Odluka je donijeta zato što niko ne želi da pokriva čovjeka koji ne šteti ugledu samo crvke, nego i naroda – rekao je tad protosinđel Savo, sekretar episkopa žičkog Justina.

Jordović je pred crkvenim sudom priznao da se zbog svega kaje i da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi nanio veliku štetu, pomirio se da više neće imati parohiju, ali i tražio da mu pod stare dane vrate čin za koji pretpostavlja da će mu biti oduzet, kako bi umro kao sveštenik.

Jordović je u međuvremenu našao drugi posao – od kuće izrađuje suvenire za jednu firmu.

Kćerka i majka pred sudom

U Višem sudu u Čačku nedavno je počelo suđenje Svetlani i Ani Popadić. One se pred sudom brane ćutanjem, ali su negirale svoju umiješanost u šverc droge iz Albanije.

Svetlani ovo inače nije bilo prvo hapšenje zbog droge. U junu 2017. godine pala je u šake policije na Horgošu, kada je u automobilu u kojem je putovala sa D. B. pronađeno 30 kilograma skanka. Međutim, tada nije krivično gonjena pošto je njen saputnik svu odgovornost preuzeo na sebe.

(Blic)