Konzumacija piva po stanovniku pala je prošle godine pet odsto, na 135 litara, najniži nivo od 60-tih godina prošlog veka, objavio je CSPS u Pragu.

Pad je posljedica višemjesečnog zatvaranja pabova, restorana i ugostiteljskih objekata kako bi se suzbilo širenje kovida 19.

“Ne mogu da se sjetim da su pabovi i restorani ovako slabo poslovali”, rekao je predsjednik udruženja pivara Frantisek Samal.

U 2019. godini Česi su trećinu piva, uglavnom svježe točenog, popili u pivnicama, a prošle godine taj se dio smanjio za četvrtinu.

Ukupna proizvodnja piva je pala u prošloj godini za 1.5 miliona hektolitara, na 20.1 milion. Od toga je izvezeno oko 5 miliona, manje nego u godini ranije, što znači da je pandemija prekinula osmogodišnji rast izvoza, piše portal Seebiz.eu.

Najviše je pala prodaja točenog piva, dok je prodaja piva u limenkama porasla.

Udruženje pivara zatražilo je da se uskoro omogući rad barem pabovima na otvorenom, kako ne bi bili prisiljeni da trajno zatvore svoja vrata.

Češka ima dugu tradiciju proizvodnje piva. Lager pivo osmišljeno je 1842. godine po recepturi iz Pilsena u zapadnoj Češkoj, a u posljednje vrijeme osnovan je niz manjih pivara, ističe agencija DPA.

Nezavisne