LAKTAŠI, 27. januara –  Stanovništvu BiH pogođenom poplavama 2014. godine stiže pomoć, a u sklopu novog programa više od 2.800 socijalno ugroženih biće stambeno zbrinuto, dok će oko 550 domaćinstava dobiti pomoć za pokretanje poljoprivredne proizvodnje, malog biznisa i zapošljavanje u privatnom sektoru.

poplave-Trn-Zaluzani-2

U Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) rekli su da je počelo sprovođenje druge faze Programa za oporavak od poplava koji je vrijedan 15 miliona evra. Program finansira Evropska unija sa 12,5 miliona, a sufinansiraju lokalne vlasti i UNDP sa 1,9 miliona evra. Vrijednost programa u RS iznosi 7,7 miliona evra.

Cilj je ublažavanje posljedica katastrofalnih poplava koje su BiH pogodile 2014. godine kroz stambeno zbrinjavanje 2.895 socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima. Pored toga, 555 domaćinstava dobiće pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pokretanja malog biznisa i zapošljavanja u privatnom sektoru.

– EU je posvećena pružanju podrške BiH u oporavku od poplava. Kao najveći donator, EU je podržala BiH sa oko 83,2 miliona evra kako bi se suočila sa prirodnim nepogodama. U iduće tri godine Program za oporavak od poplava podržaće održivi oporavak zajednica pogođenih poplavama i klizištima u oba entiteta – kazao je šef Odjeljenja za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Đanluka Vanini.

U sklopu ovog programa u oktobru 2017. godine objavljen je javni poziv za izbor korisnika pomoći na koji se prijavilo 3.950 domaćinstava, među kojima je 2.611 korisnika iz Srpske. Najviše prijava je pristiglo iz Bijeljine (1.225) i Banjaluke (252). Trenutno je u toku terenska verifikacija prijavljenih domaćinstava poslije čega će biti objavljena konačna lista onih koji će dobiti pomoć.

Početak izgradnje novih i sanacija postojećih stambenih objekata planirani su za proljeće, nakon čega će uslijediti analiza potreba domaćinstava za koja će biti obezbijeđeni ekonomski paketi pomoći.

– U prvoj fazi od 2014. do 2016. godine unaprijeđen je kvalitet života za 610.000 ljudi. Sada nastavljamo sa aktivnostima kako bismo najugroženijem stanovništvu, koje nije uspjelo da se oporavi, obezbijedili smještaj i ekonomski podsticaj za samoodrživost – istakao je šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH Edis Arifagić.

Načelnik Šamca Đorđe Milićević kaže da UNDP podržava oporavak od poplava u ovoj opštini, jednoj od onih koje su najviše stradale u poplavama 2014. godine.

– Završen je niz projekata obnove infrastrukture, a sada je akcenat stavljen na oživljavanje privrede i obnovu stambenih jedinica. Na posljednji poziv prijavilo se više od 100 domaćinstava koja nisu dobila pomoć za obnovu stambenih jedinica – kazao je Milićević.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka Petar Biličar rekao je da je značajan svaki iznos uložen u otklanjanje štete uzrokovane poplavama.

– Mnogo je već uloženo i obnovljeno, a svaka dodatna pomoć je dobrodošla. Već su prošli projekti za obnovu infrastrukture, a imamo prijedloga i šta bi dalje moglo da se radi. Za stanovnike je od velikog značaja ulaganje u obnovu imovine – kazao je Biličar.

BiH su u maju 2014. zadesile velike poplave uzrokovane padavinama nezabilježenim u posljednjih 120 godina. U poplavama je stradalo više od 20 osoba, a na hiljade porodica je evakuisano. Šteta u cijeloj BiH procijenjena na oko dvije milijarde evra, a bila je podjednaka u RS i FBiH.

Lokalne zajednice

Program za oporavak od poplava sprovodi se na području 44 lokalne zajednice. Aktivnosti se realizuju u Banjaluci, Bijeljini, Bratuncu, Brodu, Cazinu, Doboju, Doboj Istoku, Šamcu, Donjem Žabaru, Goraždu, Gračanici, Gradišci, Jezeru, Kaknju, Kalesiji, Kostajnici, Laktašima, Loparama, Maglaju, Modriči, Novom Gradu, Odžaku, Orašju, Petrovu, Prijedoru, Prnjavoru, Sapni, Srpcu, Srebreniku, Šamcu, Šekovićima, Šipovu, Tesliću, Tešnju, Travniku, Tuzli, Ugljeviku, Varešu, Vlasenici, Vogošći, Zavidovićima, Zenici, Zvorniku i Žepču.

 

Glas Srpske