LAKTAŠI.17.marta- Građani BiH će, po svemu sudeći, već od aprila da imaju skuplje gorivo na pumpama za minimalno 15 feninga po litri. Ovo će biti posljedica dogovora unutar Fiskalnog vijeća BiH koje se u utorak saglasilo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima se predviđa povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje.

benzinska-pumpa

Ovo je ujedno bio i jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda. Prošle godine u Parlamentu BiH nije prošao prijedlog da se akcize povećaju za 15 feninga, ali političari sada, pritisnuti MMF, žele da usvoje ovo povećanje, kažu sagovornici “Novosti”.

Sa povećanjem akciza na gorivo od minimalno 15 feninga, BiH će stati rame uz rame po cijeni goriva sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i ostalim zemljama regiona. Do sada je u BiH gorivo bilo jeftinije nego u ostalim zemljama u regionu, i to u prosjeku od nekih 30 feninga.

Ovakvom odlukom Fiskalnog vijeća BiH mnogo je nezadovoljnih, i u BiH, i u RS, od poljoprivrednika do građana koji ovo smatraju skandaloznim!

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, kaže za “Novosti” da ova grupacija ne podržava uvođenje dodatnih akciza na promet nafte i naftnih derivata, jer će to značiti dodatno opterećenje na životni standard građana i smanjenje prometa goriva na benzinskim pumpama u RS.

– S obzirom na to da je predviđeno da povećanje akciza bude na nivou 0,15 KM po litri goriva, to će značiti i povećanje cijena goriva u tolikom iznosu, ukoliko prijedlog dobije podršku Parlamentarne skupštine BiH. Podsjećamo da distributeri nafte i naftnih derivata redovno prate kretanje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i kurs dolara, pa u skladu sa tim i rafinerijskim cijenama proizvodnje nafte i naftnih derivata formiraju cijene goriva na benzinskim pumpama. Ukoliko akcize budu povećane, poskupljenje goriva u tom iznosu će biti neminovno, tj. da 0,10 KM od svake prodate litre goriva ide za izgradnju puteva, a 0,05 KM za izgradnju auto-puteva, od čega privrednici iz ove oblasti nemaju nikakve koristi – ističe Berak.

On dodaje da je gorivo u Srpskoj trenutno ubjedljivo najjeftinije u regionu, što dovoljno govori da distributeri nafte i naftnih derivata u RS formiraju manju maržu od onih u regionu, ali ukoliko akciza bude povećana, država BiH bi u tom slučaju ubirala oko 1 KM po svakoj litri goriva.

Gorivo će da poskupi u BiH ukoliko političari to izglasaju u Parlamentu, ali zasad niko od poslanika iz Parlamenta BiH ne zna kada će to tačno biti.

Borislav Bojić, poslanik SDS, kaže za “Novosti” da je ova stranka i ranije bila protiv povećanja akciza i da je sada sve na SNSD i tome hoće li oni uopšte doći na sjednicu Parlamenta i da li će sjednica biti održana.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, kaže za “Novosti” da SNSD još nije odlučio da li će prisustvovati sjednici 23. marta kad bi ovo pitanje trebalo da bude na dnevnom redu, zbog ranijih poteza Bakira Izetbegovića.

– Pošto je Vlada RS dala podršku izmjenama zakona, SNSD podržava ove izmjene – poručila je Majkićeva.

Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS, kaže za “Novosti” da je povećanje akciza još jedan udar na novčanike građana.

– Neće se samo povećati cijena goriva, već i mnoge druge cijene, poput gradskog prevoza ili određenih namirnica, gdje gorivo igra glavnu ulogu u transportu ili proizvodnji – kaže Bošković.

Sadašnje cijene

Na pumpama u Republici Srpskoj litar benzina sada košta od 1,7 do 1,95 KM, u zavisnosti da li je “evrosuper” 95 ili 98. Za litar dizela potrebno je izdvojiti od 1,75 do 1,95 KM.

Veća akciza – recept za uništenje naroda

Poljoprivrednici Republike Srpske protiv su odluke o povećanju akciza na gorivo. Oni tvrde da se ovim još više uništavaju poljoprivrednici. Otvorenim pismom obratili su se Vladi RS, u kojem navode da kad god treba “opljačkati” seljaka, političari postignu punu saglasnost za jedan sat.

– Nafta treba da poskupi upravo na pragu proljećne sjetve, upravo prije obećane isplate podsticaja za poljoprivredu, upravo nakon duge i iscrpljujuće zime, upravo kad seljak nema novca. Odličan recept za uništenje proizvodnje hrane, otvaranje puta za uvoz bjelosvjetskog otpada i konačno biološko uništenje vlastitog naroda – navode ogorčeni poljoprivrednici u pismu i pozivaju sve subjekte koji su u mogućnosti da spriječe usvajanje odluke o povećanju akciza na gorivo.

 

/Nezavisne.com/