Božićni post koji je krenuo prekjuče, a traje 40 dana, prilika je da ljudi, izbjegavajući masnu i tešku hranu, očiste svoj organizam, odnosno da  pojačanim konzumiranjem biljne hrane pojačaju unos prijeko potrebnih vitamina i ojačaju svoj imuni sistem.

Post prilika da OJAČAMO IMUNITET: Evo za šta su dobri kiseli kupus i turšija, a šta liječi koštuničavo voće
FOTO: V. MITIĆ/RAS SRBIJA

Na ovo ukazuju nutricionisti, koji objašnjavaju da su voće i povrće lagana hrana koja ima puno vlakana, vitamina i minerala, koji su preduslov dobrog zdravlja.

– Riba kao vrsta proteina koja se konzumira u postu, takođe spada u laganu hranu, koju lagano varimo, a poželjno je jesti morsku ribu, jer je bogata omega 3 masnim kiselinama. Ove kiseline i antioksidansi se bore sa slobodnim radikalima koji narušavaju  normalan i zdrav ćelijski rad.  Riba je bogata i bjelančevinama, a za razliku od mesa ne sadrži štetne zasićene masti, nego masne kiseline koje pozitivno utiču na krvne sudove i srce. Na primjer, kod Eskima je u jelovniku riba zastupljena svakodnevno, ali zato su infarkt i bolesti srca prava rijetkost kod ovog naroda. Riba je dobar izvor i vitamina B grupe koji su bitni za pravilan rad nervnog sistema, ali i minerala –  kalcijuma, cinka, kalijuma, bakra, gvoža, selena, koji su bitni za normalan rad štitne žlijezde – ističu nutricionisti.

Upozoravaju da bi  ljudi koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom, aterosklerozom krvnih sudova, gdje dolazi da gomilanja masnih naslaga na zidove krvnih sudova, treba da konzumiraju što manje masne, a što više biljne hrane.

– Biljna hrana pozitivno utiče na gastrointestinalni trakt. Trenutno je aktuelna kisela zimnica, a kiseli kupus i turšija su odličan izvor prije svega vitamina C, ali i probiotika, koji su osnov za jak imunitet. Koštuničavo voće – orah, badem, lješnik, smanjuje rizik od razvijanja bolesti srca i raka. Velika količina antioksidanasa u ovom voću pomaže u smanjenju upalnog procesa u arterijama. Orasi smanjuju holesterol u krvi, dok su bademi odličan izvor kalcijuma za izgradnju kostiju – kažu nutricionisti.

Prilikom posta konzumira se veća količina ugljenih hidrata preko tjestenine, pita i posnih kolača. Riječ je o hrani s kojom treba biti oprezan, jer vrlo često blokira probavu i dovodi do gomilanja masnih naslaga kod onih koji pretjeruju u količinama.

Srpskainfo