Baba i deda
LAKTAŠI, 05.maja – Više od 120 pacijenata sa kovidom-19 trenutno je zbrinuto na dvije lokacije Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra. Zabrinjava, naveli su medicinski stručnjaci gostujući u emisiji Aktuelno, znatno povećanje broja oboljelih i činjenica da je najveći broj zaraženih među starijom populacijom.
Aktuelno - Foto: RTRS

AktuelnoFoto: RTRS

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske Antonija Verhaz naglasila je da ih ne zabrinjava samo porast broja oboljelih, već i struktura pacijenata.

– U početku su se javljali pacijenti srednje životne dobi koji su se više vezivali za putovanja, dolazili iz Italije, nisu imali pridruženih bolesti. Ali mi zadnjih desetak dana imamo priliv i hospitalizaciju pacijenata starije životne dobi, sa brojnim komorbitetnim stanjima, povišenim krvnim pritiskom, šećernom bolesti, koji su na terapijama, što usložnjava proces liječenja ovih pacijenata – poručila je Verhazova.

Načelnik Klinike za intenzivnu medicinu i nehirurške grane UKC Republike Srpske Peđa Kovačević objasnio je da je u nedostatku konkretnog lijeka i vakcine jedino rješenje pridržavanje epidemioloških mjera.

– Nama ne preostaje ništa drugo nego da se držimo starih, dobrih epidemioloških mjera koje podrazumijevaju izolaciju, distanciranje i što je moguće viši nivo zaštite u smislu nemogućnosti kapljične transmisije, prenosa virusa – objasnio je Kovačević.

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Јela Aćimović precizirala je da će mjere biti relaksirane dok god to bude moguće u skladu sa epidemiološkom situacijom.

– Striktno se pridržavati načina kako se postupa prilikom relaksacije mjera. Na prvom mjestu je fizička distanca. Svima nam je preporučeno da nosimo maske i rukavice, ali maske i rukavice nisu svemogući i kada ih stavimo ne znači da smo se apsolutno zaštitili od virusa. Fizička distanca i dalje ostaje broj jedan – naglasila je Aćimovićeva.

RTRS