LAKTAŠI, 08. jula – Vladimir Borković (26), drvni tehničar iz Gradiške, koji je prije dvije godine obolio od Hočkinovog limfoma, u životnoj je opasnosti, jer Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS mjesecima ne uspijeva da nabavi lijek “brentuxsimab vedotin”.

Ovaj lijek odobren je na nivou FZO, ali od toga Borković za sada nema nikakvu korist.

borkovic1

U nalazu Odjeljenja hematologije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, a na osnovu prethodnog liječenja na VMA u Beogradu i preporuka ove zdravstvene ustanove, navedeno je da ovaj lijek treba što prije nabaviti. Od najnovije specijalističke preporuke u Banjaluci, što je vidljivo i u ljekarskom nalazu kojeg je potpisala doktorica Jadranka Mirjanić, prošlo je nekoliko mjeseci. Lijek nije nabavljen, a zdravstveno stanje ovog mladića svakodnevno se pogoršava.

“Svakim danom osjećam se sve slabije. Prošao sam komplikovane procedure liječenja, bio sam dva puta na zračenju, transplantaciji, liječio se u Beogradu i Banjaluci. Bolest od koje sam bio izliječen prije nekoliko godina, sada se ponovo vratila”, požalio se Borković, kojem je prije nekoliko godina umro otac, a on sa majkom i sestrom živi kao podstanar u Gradišci.

“Sporni lijek predložen je kao spasonosno rješenje još dok sam bio na VMA. U praksi daje odlične rezultate i dovodi do potpunog izliječenja, ali u mom slučaju nikako da se obezbijedi. Ljekari iz UKC su zvali FZO, a i ja sam išao u ovu ustanovu da pitam i molim, ali nije vrijedilo”, kaže Borković.

Napominje da u FZO ne spore da je navedeni lijek na njihovoj listi, ali da mjesecima daju različite izgovore.

“Uvijek govore da treba još malo strpljenja, da će lijek stići, da su procedure nabavke u toku i tako ukrug. Dragocjeno vrijeme prolazi, a ja se sve lošije osjećam. Gubim snagu, ali i vjeru da će na vrijeme stići pomoć”, rekao je Vladimir Borković.

U Fondu zdravstvenog osiguranaj RS ističu da se pomenuti lijek nalazi na listi lijekova sa posebnim načinom nabavke i izdavanja.

“Uskoro će biti raspisan tender i biće nabavljena određena količina. Lijek je nov, a ni zdravstveni fondovi u okruženju nemaju ga na listi. Dva su nam se se pacijenta obratila za ovaj lijek, koji refundiramo, pošto se nalazi na listi”, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

(Euro Blic)