LAKTAŠI, 21. februara –  U Gradišci je danas potpisan Sporazum o saradnji Republičke uprave Civilne zaštite i Protivgradne preventive Republike Srpske.
Sporazum su potpisali direktori Uprave Civilne zaštite Mile Međed i Protivgradne preventive Tihomir Dejanović.

zastita od grada

Međed je rekao da će ovaj sporazum doprinijeti jačanju sistema zaštite i spasavanja.

On kaže da je ovim sporazumom, između ostalog, predviđena mogućnost korištenja repetitora i skladišnog prostora Protivgradne preventive za unapređenje sistema veze Civilne zaštite i privremeno odlaganje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

Dejanović je rekao da će saradnja sa Civilnom zaštitom biti korisna za Protivgradnju preventivu, te da će njihovo povezivanje doprinijeti racionalnijem korišćenju sredstava i boljoj efikasnosti sistema zaštite građana.

On je naveo da će za rane najave elementarnih nepogoda Civilnoj zaštiti biti na raspolaganju radarski centar na Borju, koji je u funkciji već šest mjeseci, i budući radarski centar na Jahorini.

“Osim postojećeg skladišnog prostora Protivgradne preventive u Novoj Topoli, koje će Civilna zaštita moći da koristi za odlaganje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, biće izgrađeni i skladišni prostori u Trebinju i Bijeljini, koji će, takođe, biti na raspolaganju i Civilnoj zaštiti”, istakao je Dejanović.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su pomoćnik direktora Civilne zaštite za sektor deminiranja Dragan Kos i glavni operativac deminerskog tima Vidosav Pejić.

Srna