BEOGRAD, 25. SEPTEMBRA  – Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovaraće sutra u Beogradu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje ekskluzivno ”Republika” u državnom vrhu Srbije.

nc-696x464

Pre sastanka sa predsednikom Vučićem, Čubrilović će razgovarati sa predsednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

Sastanak Čubrilovića sa Vučićem je potvrda informacija, koje smo objavljivali prethodnih dana, a tiču se podrške zvaničnog Beograda izboru Čubrilovića za predsednika Vlade Republike Srpske.

Državni vrh u Beogradu, u konsultacijama sa zvaničnom Moskvom, sugerisao je  da bi bilo dobro da funkciju predsednika Vlade Republike Srpske, nakon opštih izbora u oktobru, preuzme upravo Čubrilović, koji je visoki funcioner stranke DNS, čime bi se odnosi sa opozicijom bar delimično relaksirali i kako bi Srpska nove izazove koji se pred njom nalaze dočekala stabilnija i bez većih političkih potresa.

Čubrilović je danas u intervjuu beogradskoj ”Politici” rekao je da Srbija vodi računa o interesima Srpske, poštujući u potpunosti suverenitet BiH i Dejtonski sporazum, a da Srpska voli i poštuje Srbiju, što je pravo koje niko ne može da joj ospori.

“Odlučno jačamo naše odnose i zajedno radimo u interesu bolje ukupne regionalne i ekonomske saradnje, pomirenja i bolje budućnosti svih zemalja regiona. Osim toga, postoje polja u kojima možemo zajednički da delujemo i da ostvarimo konkretne rezultate, kao što su zajednički projekti za fondove EU”, rekao je Čubrilović.

On je za “Politiku” naveo da postoji dobra saradnja parlamenata Srpske i Srbije, a da će predstojećim formiranjem komisije za saradnju dva parlamenta uspeti da je znatno unaprede u svim segmentima.

“Ponosni smo na saradnju sa Skupštinom Srbije i Skupštinom AP Vojvodine i veoma zadovoljni njome. Svi imamo isti cilj – da čvrstom i konkretnom parlamentarnom saradnjom pomognemo građanima Srpske i Srbije. Očekujem da ta saradnja bude nastavljena i u narednom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske jer smo svi vođeni istom željom – da još više ojačamo naše kulturne, istorijske i bratske veze”, rekao je Čubrilović.

On je najavio da će, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelenim vezama i Protokolom o saradnji dva parlamenta, biti potpisan memorandum o formiranju komisije za parlamentarnu saradnju kao zajedničkog radnog tela.

Prema njegovim rečima, cilj je unapređenje parlamentarne saradnje i promovisanje, proširenje i produbljivanje političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih odnosa između Srpske i Srbije.

Na čelu komisije biće predsednici parlamenata, a članovi narodni poslanici, sastajaće se najmanje jednom godišnje, naizmenično u Srbiji i Srpskoj, a podršku će pružati službe dva parlamenta.

Govoreći o dosadašnjoj saradnji dva parlamenta, Čubrilović je rekao da je saradnja veoma konkretna u oblasti unapređenja rada službi, jačanju parlamentarnih kapaciteta, saradnji skupštinskih radnih tela, razmeni materijala i akata radi unapređenja stanja na polju privrede, ekonomije, nauke, obrazovanja, zdravstva i kulture.

On je istakao da je veoma važan segment bila i razmena znanja i iskustava u oblasti usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.

“Ta saradnja bila je od posebnog značaja za građane Srpske i Srbije. Zahvaljujući dobroj saradnji vlasti Srbije i Srpske na svim nivoima, u proteklih nekoliko godina urađene su mnoge stvari od velikog značaja za Srpsku i srpski narod sa ove strane Drine”, rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da je reč o velikim infrastrukturnim projektima, koje je Srbija samostalno finansirala, obnovi bolnica i škola u Srpskoj, izgradnji vrtića, privrednoj saradnji i velikim projektima u oblasti energetike.

Čubrilović je dodao da je cilj jačanja parlametnarne saradnje da se omogući što intenzivnija saradnja i u oblasti obrazovanja.

“Želimo bolju razmenu znanja, bolju studentsku prohodnost i unapređenje rada na zajedničkim naučnoistraživačkim prijektima, na korist mladih, visokoobrazovanih ljudi”, naveo je Čubrilović.

On je napomenuo da se veliki broj pacijenata iz Srpske leči u Srbiji, ali da postoji i potreba da se reguliše lečenje pacijenata iz Srbije, posebno u banjskim kompleksima u Srpskoj.

“Učinićemo sve da otklonimo birokratske prepreke i da ta prohodnost i zdravstvene usluge budu dostupne svim građanima Srpske i Srbije. Dosta toga je urađeno, ali ima još prostora za stvaranje što boljeg zakonodavnog okvira. Sve racionalne inicijative biće razmotrene i upućene u skupštinsku proceduru”, istakao je Čubrilović.

Izvor: REPUBLIKA

https://www.republika-rs.com/2018/09/11/vlast-u-beogradu-prati-desavanja-u-banjaluci-cubrilovic-zaduzen-da-miri-zavadjene-blokove/