LAKTAŠI, 28. januara – Više od 14.000 visokoobrazovanih prosvjetara i zaposlenih u ustanovama kulture u Republici Srpskoj mogli bi već za januar primiti plate uvećane za oko osam odsto, odnosno oko 70 do 80 KM.

plata

Kako kažu u Sindikatu obrazovanja nauke i kulture RS, osnovne januarske plate profesora u osnovnim školama će biti oko 1.060 KM, a u srednjim oko 1.100 KM.

Oni će povišicu dobiti ako sutra Narodna skupština RS usvoji tri zakona iz ove oblasti, koje je Vlada RS pripremila po hitnoj proceduri, a kojima su predviđeni veći koeficijenti za visokoobrazovane radnike u ustanovama kulture, osnovnim i srednjim školama, đačkim i studentskim domovima i na javnim univerzitetima.

Kako je saopšteno iz Vlade, cilj je da se primanja zaposlenih u obrazovanju i kulturi izjednače sa platama drugih zaposlenih u javnom sektoru, što je sa sindikatom dogovoreno još 2017. godine.

 

Predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić kaže da je ovo “tek prvi korak” u borbi za izjednačavanje prava prosvjetara i zaposlenih u kulturi.

– Žao mi je što povišice neće dobiti i zaposleni sa srednjom školom, te čistačice, ložači i domari, kako smo tražili – kaže Gnjatić.

 

Srpskainfo