LAKTAŠI, 02. februara – Ljubitelji prirode “Fan klub Bardača” povodom Međunarodnog dana zaštite močvara 2. februara, objavili su danas na svom blogu, da Bardača, kao prirodni rezervat preko 200 vrsta ptica koji se nalazi na zaštićenoj svetskoj listi barskih područja, više ne postoji.

Foto: Fan Club Bardaca / Facebook

Stanje u ovom rezervatu, koji se prostire na oko 3,5 hiljade hektara, gde se nalazilo i ribnjak sa jedanaest jezera ukupne površine od 670 hektara, danas izgleda poražavajuće. Nakon privatizacije ribnjaka, koji je osnovan još 1902. odine, prema procenama ekologa, ljubitelja ptica i prirode, došlo je do potpune degredacije ovog eko-sistema.

– Ovaj biser Lijevča polja je od 1969. godine pod zaštitom države. Rame uz rame sa prvim nacionalnim parkovima bivše Jugoslavije, Bardača je dobila pravni status kakav zaslužuje. Ali neretko zakonska regulativa i stvarno stanje na terenu se nije poklapalo. Ipak, sa ponosom možemo istaći da se davnih 70-tih, pa sve do prvih godina 21. veka vodilo računa o Bardači.  Brojni stručnjaci su dolazili u Bardaču, pratili su aktivnosti živog sveta, beležili su sve vrste ptica, kako one domaće, tako i one koje su se sezonski zadržavale. Bilo je nade za Bardaču – navode ovi ljubitelji Bardače.

Kako navode, pored ekološke pažnje, Bardača je cvetala i u oblasti turizma. Izgrađeni su ugostiteljski i smeštajni objekti, izgrađen je bazen za kupanje, uređeni prostori za kampovanje. Bardača je živela, a uz nju i opština Srbac, te lokalno stanovištvo.

Foto: Fun Club Bardaca / Facebook

– Dolaskom 90-tih privredna aktivnost je svedena na minimum zbog ratnih dešavanja, ali će iz svega izaći kao pobednik. Nakon rata, nastupanjem 21. veka, dolazi do sveopšte privatizacije u kojoj pobedu odnose privatnici sa sumnjivim poreklom kapitala i još sumnjivijim namerama. Bardača je postala žrtva takvog jednog slučaja. Privatizovana jezera su nastavila funkciju proizvodnje ribe, a svo šumsko bogatstvo, kao za vreme ne-slavne nam Autrougarske biva iskploatisano. Bardačka flora je bila osiromašena, šume stare po par stotina godina su nestale. Činilo se da se pose toga ništa gore nije moglo desiti, ali ipak je to samo bio početak.

– Već 2006. godine su se pametne glave, novi vlasnici, dosetili nove ideje. Zašto da ulažu u proizvodnju ribe kad im je poljoprivreda usnosniji “biznis”. Tako su eksperimentalno isušili dugopoljska jezera, a zatim i jezero Lug, gde su posijali kukuruze. Videvši da kvalitetna, i decenijama neobrađivana zemlja donosi enormno visoke prinose odlučili su da čitav kompleks jezera Bardača isuše i pretvore u još jedno polje u kom će ubirati kukuruze, a prirodi ostavljati tone herbicida – navode iz “Fan kluba Bardača”.

Danas se samo prisetimo da smo nešto imali, da smo to izgubili, navode ovi ljubitelji prirode.

“Prelistamo album, živimo u prošlosti. Ne usudimo se prošetati, videti stvarnost. Sresti uzurpatore i pogledati ih u oči. Bardača više ne živi, ono preživljava…čeka bolje dane…a možda i kraj”

 Blic