BANJALUKA – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozivalo je danas osobe sa hroničnim oboljenjima/stanjima, ratne vojne invalide, te osobe sa invaliditetom da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv virusa korona.

U skladu sa ovim pozivom, građani sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koji žele da ostvare mogućnost imunizacije protiv COVID-19, treba da se jave timovima porodične medicine adi evidentiranja.

Među hroničnim oboljenjima/stanjima koja predstavljaju povećan rizik za COVID-19 su:

– hronična bolest pluća (astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija),

– imunokompromitovane osobe (HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije),

– dijabetes melitus tip 1 ili 2,

– kardiovaskularna oboljenja (kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija)

– hronična bolest bubrega (uključujući osobe na hemodijalizi),

– hronična bolest jetre,

– neurološka stanja (multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona)

– demencija,

– Down sindrom,

– moždani udar/cerebrovaskularne bolesti,

– gojaznost (BMI veći od 30)

– talasemija, anemija srpastih ćelija.

Iz Ministarstva napominju da navedeni redoslijed oboljenja/stanja ne označava stepen rizika bolesti/stanja.

“Vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva biće organizovana u nadležnim domovima zdravlja, što su pojedini domovi zdravlja u Republici Srpskoj već počeli da sprovode. Dinamika vakcinacije u domovima zdravlja u Republici Srpskoj zavisi od organizacije rada zdravstvene ustanove, strukture populacije, odnosno brojnosti prioritetnih grupa, isporuka vakcina itd”, saopšteno je iz Ministarstva.

Takođe, vakcinacija za osobe iz ovih kategorija stanovništva koja su registrovana u privatnim timovima porodične medicine biće organizovana u domu zdravlja u gradu/opštini u kojem se privatna ambulanta nalazi, na način da privatna ambulanta porodične medicine prikupi podatke građana koji se prijave u skladu sa ovim pozivom i dostavi ih nadležnom domu zdravlja.

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj u obavezi su da prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u Republici Srpskoj, a imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan.

Građani koji izraze interesovanje za vakcinaciju u skladu sa ovim pozivom, u narednom periodu biće pozvani na vakcinaciju od strane nadležnog doma zdravlja.

“Vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva dio druge faze vakcinacije građana protiv COVID-19 u Republici Srpskoj koja je u toku, a u kojoj se već odvija vakcinacija stanovnika starijih od 65 godina. U skladu sa Planom vakcinacije protiv COVID-19 u Republici Srpskoj, vakcinacija će biti nastavljena prema dalje planiranim fazama i prioritetima, a naredna faza će obuhvatiti osobe na poslovima od javnog značaja (radnici u obrazovanju, policiji, medijski radnici, inspektori i drugi)”, podsjećaju iz Ministarstva.

Nezavisne