LAKTAŠI, 20. juna – Javna ustanova “Centar za kulturu i obrazovanje”, zajedno sa Pozorištem ”Daske” iz Laktaša, u periodu od 22. do 25. juna ove godine, tradicionalno organizuje Internacionalni festival amaterskog teatra, ove godine po osamnaesti put u kontinuitetu, koja je pod pokroviteljstvom Grada Laktaši.

Učesnici ovogodišnjeg festivala biće: Kazališna družina KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće – „Ministričin muž“ – Hrvatska, Pozorište „Raša Plaović“ Ub – „Bajka o pozorištu“ – Srbija, Dramska scena SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor – „I ne bi predstava“ – Republika Srpska, Šentjakobsko gledališče Ljubljana – „Čakanje Godota“ – Slovenija, Teatar Dankan Banjaluka – „Mi đeca sa stanice ZOO“ – Republika Srpska.

”18. IFAT veoma je značajan kako za kulturnu scenu Laktaša, tako i za sve one koji njeguju i uživaju u amaterizmu. Ove godine je pristigao rekordan broj prijava na Konkurs koji je bio otvoren do kraja maja mjeseca. Selektor festivala bio je istaknuti srpski glumac Tihomir Stanić, koji je, vjerujemo, imao veoma težak zadatak da između pristiglih predstava izabere one najreprezentativnije koje će se naći u takmičarskom dijelu”, izjavio je Ognjen Todorović, umjetnički rukovodilac Pozorišta DASKE.

Na programskom repertoaru se nalazi 6 predstava, uključujući i predstavu domaćina koja po automatizmu ulazi u selekciju.

”Ove smo se godine odlučili da publici predstavimo klasik Vudija Alena „Seks, laži i divlje guske“. Priča donosi na sud vječita pitanja koja se tiču emotivnih odnosa, ljubavi, seksa i nevjerstava. Transfer njegovih junaka u 21. vijek dodatno će naglasti njihovu gorku, buržujsku, strastvenu i dekadentnu glad za intrigom. Tri bračna para, na oko potpuno različita, duhovitim i zanimljivim narativom povezaće se u svom glavnom ishodištu. Takođe smo se trudili da kompletnu produkciju podignemo na viši nivo, pa smo uključili tim ljudi koji su radili na koreografijama, scenografiji, svjetlu, dizajnu kostima I tako dalje – rekao je Todorović, inače i reditelj pomenute predstave.

Kako su nam rekli, ove godine žiri će biti u sljedećem sastavu: Nataša Perić – glumica, Sonja Jovandić – reditelj, te Nikola Stanišić – dramaturg.

Ulaz na sve predstave je besplatan.