LAKTAŠI, 10. oktobra – U JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši,  u srijedu, 11. oktobra 2017. godine sa početkom u 19 časova, biće odigrana  predstava „Prah“, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta.

Predstava je rađena po drami Đerđa Špira, jednog od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca, a u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića.

PRAH

Poznati glumački tandem Nataša Ninković i Zoran Cvijanović prikazaće srednjovječni bračni par koji živi skromno sve do trenutka kada suprug dobija premiju na lutriji. Umjesto sreće zbog dobitka supružnici osjećaju užas pred životnim iskustvom koje donosi bogatstvo.

Mićunović je rekao da je ovaj komad veoma aktuelan, jer se i ljudi iz našeg okruženja koji žive na granici egzistencije ili koji imaju jako male plate trude da dođu do sreće “prečicama, poput kladionica i loto listića”.

Gledaoci će u ovoj duo drami, koja traje nešto više od sat vremena, imati priliku da zajedno sa glumcima prođu čitavu paletu emocija, od sreće i uzbuđenja preko straha, očaja, razočaranja do paranoje.

Đerđ Špiro je jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Radnja njegovih romana često je prostorno i vremenski izmještena, ali se snažne paralele sa današnjim vremenom neminovno nameću.