LAKTAŠI, 04. marta – “Imaš da slušaš šta on govori, a kad ti govoriš on da sluša, pa da se sporazumijete”. To je recept za dug i uspješan brak, dug čak 65 godina, a savjet je Ljubinke Sarić (91) iz ubskog sela Tulari, koja je sa svojim suprugom Manojlom (85) proslavila gvozdenu svadbu.

gvozdena-svadba

Ne ni srebrnu (25 godina), ne ni zlatnu (pola vijeka), već gvozdenu godišnjicu od šest i po decenija zajedničkog života, kojom se mogu, da su je dočekali, pohvaliti samo rijetki parovi.

Sve je počelo kada je 1953. godine tada devetnaestogodišnji Manojlo, kako sam kaže, žurio da nađe “vrijednu žensku ruku za domaćinstvo u kojem je živio sa dvije starije sestre”, s obzirom na to da su još kao djeca ostali bez oba roditelja. Prije nego što se obreo u selu Takovo, u familiji Kuzmanovića iz koje je Ljubinka, sjeća se da je sa ujakom obišao šest kuća, ali bez uspjeha jer su djevojke “već bile obećane”.

– Moji roditelji su imali četiri sina i ja sam bila jedino žensko dijete. Imala sam mnogo prosaca, ali ni sa jednim se nisam zadržavala u razgovoru kada su dolazili. Iznesem posluženje, kao što je red, i odmah izađem. Ali, to veče se prevarim, pa mi se on svidi i ostanem u kući tri-četiri sata, iako nisam voljela što je mlađi. Roditeljima to nisam smjela da kažem, jer je imao 17 hektara zemlje, a prije su stariji gledali na imovinu i morali su da se slušaju – sjeća se Ljubinka, dok nepokretna leži u krevetu, nakon prošlogodišnjeg pada i operacije kuka.

 

Iako je i sam dva puta operisan zbog kuka, Manojlo je krepkog duha, na nogama i stalno na usluzi supruzi, objašnjavajući u priči o prvom viđanju nevjeste da je odmah znao da je to prava nevjesta za njega.

 

– Odmah mi se svidjela, jer je bila domaćinska kćerka, vrijedna i poštena. Prije registracije smo se vidjeli samo tri puta, ali smo se od početka razumjeli i slagali i imali takav brak da niko imao nije. Nismo se čuli da smo živi, svađa nije bilo, a ako bi se nekad i sporječkali, brzo bi se mirili jer je Ljubinka blaga i naravna, dok sam ja bio stroži, ali pravičan – zbori Manojlo.

Cijeli život i brak Sarići su proveli na zemlji, radeći mnogo, ali nikada se ne žaleći na skroman i težak život. Jer, sami kažu da su prebogati nasljednicima – tri sina i jedna kćerka, od kojih imaju tri unuke i jednog unuka. Od malena su, objašnjavaju Sarići, učeni da ne smiju da kradu, lažu i da se svete, “preko zakona nikako da ne idu”. Njihov najstariji sin Sava (65), profesor matematike u ubskoj gimnaziji, bio je i predsjednik opštine Ub od 2003. do 2005. godine, dok je mlađi Branislav (61), policijski inspektor, funkciju zamenika predsjednika opštine obavljao od 1998. do 2000.

– Imaš da slušaš šta on govori, a kad ti govoriš, on da sluša, pa da se sporazumijete – ponavlja Ljubinka savjet za uspješan i dugotrajan brak, dok Manojlo savjetuje da se u zajednički život ulazi “ako će da se vodi sloga, a ne neka vratolomija”.

(Blic)