LAKTAŠI, 18. novembra – Značajan procenat prenosa korona virusa bilježi se u domaćinstvima, zbog čega je neophodno da zaraženi i ljudi iz njegovog okruženja poštuju pravila ponašanja u kućnoj izolaciji.

Na ovo je upozorila epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, Jelena Đaković Dević, naglasivši da oni kod kojih je korona virus potvrđen treba da u svom domaćinstu, ako je to moguće, borave u zasebnoj prostoriji.

– Ako to nije izvodljivo, treba obezbijediti distancu od dva metra između ukućana. Osoba koja je zaražena što manje treba da se kreće po kući. Neophodno je redovno provjetravati sve prostorije – ističe Devićeva.

Prema njenim riječima, ako je moguće, treba ograničiti broj osoba koje se brinu o zaraženom.

– Najbolje da o njemu brine jedna osoba, koja je dobrog zdravlja. Svi ukućani treba da pojačaju ličnu higijenu. I oboljeli i oni oko njega treba da koriste masku, koliko god mogu, naročito kada se pruža njega oboljelom. Sve prostorije svakodnevno treba dezinfikovati, te više pažnje obratiti na čišćenje i dezinfekciju svih površina s kojima često dolazimo u kontakt – objašnjava Devićeva.

Srpskainfo