BEOGRAD, 04. septembra – Samo mame i tate znaju koliko je stresno kada vam djeca kreću u prvi razred, a još kada će istog dana prvi put u školske klupe sjesti njih četvoro, e to je posebna priča.

Mihajlovic2

Dunja, Dušan, Maja i Maša, fantastične beogradske četvorke, rođene u razmaku od tek četiri minuta, prvi put će danas zakoračiti u dvorište Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Surčinu.

Za ove sedmogodišnjake uvijek sve ide puta četiri – četiri ranca, četiri kompleta knjiga, četiri pernice… Kako kaže majka Nataša Mihajlović, polazak u školu biće najteži period za njih, u finansijskom smislu, ali ih je u tome umnogome spasila njihova kuma.

–  Jedan komplet knjiga košta 7.000 dinara, pa vi sami izračunajte koliko je novca potrebno samo za knjige. U školi su nam rekli da su kompleti knjiga za treće i četvrto dijete besplatni, ali ima mnogo roditelja koji imaju četvoro dece, baš kao i mi, a broj knjiga je nažalost ograničen. Nadam se da će nam škola izaći u susret – kaže majka veselih i nestašnih četvorki.

– Škola nam se nalazi iza kuće, tako da djeca neće morati da prelaze ulicu. Klinci su već veliki i vjerujem da će se brzo snaći – uvjeren je tata Nenad.

Ipak, nije lako pripremiti četvoro djece za prvi dan škole.

– Muž je uzeo odmor kako bi mi pomogao prve nedjelje kad klinci krenu u školu, a ja ne radim, tako da ću neko vrijeme biti sa njima – objašnjava Nataša, piše Blic.

Kako kaže, nisu se još dogovorili ko će da vodi djecu u školu, a ko će da dolazi po njih.

– Uvjerena sam da će djeca već poslije nekoliko dana moći sama da idu u školu – dodaje ponosna majka.

Roditelji se nadaju da će njihove četvorke ići zajedno u razred, jer bi bilo previše komplikovano da imaju različite učiteljice.

– Mi bismo željeli da svo četvoro idu u isto odjeljenje. U školi su nam rekli da ne razdvajaju blizance, ali bićemo sigurni tek u ponedjeljak kada ih budu raspoređivali po učionicama – zaključuje Nataša.

Međutim, ne bi voljeli da budu baš svuda zajedno.

– Ne bih voljela da sjede zajedno, po dvoje, u školskim klupama. Treba da upoznaju nove prijatelje. Vjerujem da će jedni drugima pomagati i da će jedno dijete vući ostale.

A, mališani? Vrpoljeći se na stolicama, svo četvoro u glas, pomalo stidljivo, uzvikuju kako su ove godine prvi put išli u Čanj na more i kako se „ne raduju prvom danu škole, jer će morati da uče“.

Međutim, iza uplašenih očiju ipak se krije radoznalost školskih klupa, novih prijatelja i velikih rančeva sa zvijezdama i kamionima.

Četiri bebe rođene su u razmaku od četiri minuta. I to je bilo veliko iznenađenje jer je ultrazvuk pokazivao da će Mihajlovići dobiti – trojke.

– Objasnili su nam da se jedna ćelija podijelila, te su Dunja i Maša jednojajčane bliznakinje – ponosni su Nenad i Nataša.

Porodicu Mihajlović, pred polazak u školu, ugostio je i gradonačelnik dr Zoran Radojičić koji je i inicirao ideju da dobiju jednokratnu novčanu pomoć kako bi se lakše pripremili za početak škole.

Kako bi ih malo rasteretili pred polazak u školu, Nenad i Nataša su mališane odveli na more, u Čanj.

– Meni je bilo užasno na moru jer sam se razboljela i morala sam da pijem slanu vodu – uzvikuje Dunja, dok Maša dobacuje kako se uplašila ogromnih talasa.

 

Srpskainfo