LAKTAŠI.4.januara- Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, sutra se obilježava Tucindan – dan kada se priprema božićna pečenica.

Prema srpskom verovanju, ovo je dan kada se kolje pečenica za Božić. I samo ime praznika navodi na ovaj zaključak – naime, nekada se prase ili jagnje koje će biti posluženo za praznik dva dana kasnije “tuklo” – ubijalo sjekirom ili nožem, pa odatle i naziv – Tuci

Ovaj običaj se kod nas  vjerovatno zadržao još iz paganskih, mnogobožačkih vremena i bio je u vezi sa prinošenjem žrtve. Vremenom, crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, dugog šest nedelja, sa mrazevima i zimom koja je u ove dane obično najjača, jaka hrana dobro dođe.

Za božićnu pečenicu se bira najljepše prase ili jagnje, mada neki pripremaju i ćurku ili kokošku. Životinja treba da bude bijela, bez belega i tjelesnih nedostataka.

Mnogo je običaja vezanih za Tucindan. U nekim krajevima , sutra domaćice počinju uređivanje kuće i spremanje hrane za Božić. Takođe, vjeruje seda se na Tucindan, ne sme davati ništa iz kuće jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog doma. Ako imate neke dugove ili neizmirene račune, danas je pravo vreme da ih vratite!

Slikovni rezultat za tucindan obicaji

Tucindan je vreme kada se tradicionalno vraćaju dugovi da čovek ne bi bio dužan sve do sledećeg Božića. Na Tucindan, kažu stariji, nikako “ne valja” tući decu, jer će cele godine biti nevaljala i jer će im, veruje se, izaći čir na svakom mestu gde su udarena.

 

Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori: “Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri”.

 

DNEVNO.RS