LAKTAŠI, 29. jula – Pravoslavni vjernici sjutra proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku vjeru i zaštitnica žena.

Ognjenu Mariju, osim pravoslavaca poštuju i katolici i oni islamske vjeroispovijesti.  Pazite kojim ćete se aktivnostima sjutra baviti, jer se vjeruje da vam se može desiti nešto mnogo loše ukoliko ne poštujete ovu sveticu.

Dan Svete mučenice Marine, narodu poznatije kao Ognjena Marija smatra se veoma poštovanim praznikom posebno među ženama, pa je običaj da se tog dana nipošto ne rade ručni radovi niti posluje u polju. U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obilježen “crvenim slovom”, ali žene toga dana odbijaju da zadjenu i iglu u konac iz strahopoštovanja prema ovom prazniku.

Prema narodnom vjerovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u “ognjevite” svece.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

U narodnom predanju čuvaju se primjeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, otjerao od kuće.

Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vjere u Gospoda Isusa Hrista, gnijevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Narodno vjerovanje kaže da Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i da je grmljavina na ovaj sveti dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo.

Među pravoslavcima, Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanjeToga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obilježavaju kao krsnu slavu. Mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera.