LAKTAŠI, 25. avgusta – Danas je Zoran Radetić, student  četvrte godine Fakulteta za bezbjednost i zaštitu, pripadnik jedinice Žandarmerije MUP-a Republike Srpske, krenuo na pravoslavno hodočašće put manastira Ostrog.


Ovo hodočašće je posvetio molitvi za zdravlje porodice, kolega iz Žandarmerije, kao i za zdravlje sugrađana.

Posebnu molitvu Zoran je namjenio za zdravlje djece oboljele od karcinoma.

“Duži niz godina imam to u planu, a onda sam odlučio da u toku ljeta to i ispunim. Od manastira Ostrog četvrti dan spuštam se do Trebinja, a onda u Mrkonjiće rodno mjesto Svetog Vasilija Ostrškog, tu završavam svoju rutu”, priča  Zoran Radetić.

 

Ruta koju će preći je duga 550 km.

Od Laktaša, preko Kneževa, Sarajeva i Foče – Zoranova je ruta. Odmaraće, kaže, na svakih 150 kilometara. Nije imao posebne fizičke pripreme, dugogodišnji je sportista. Pripremao se zato na ovaj put postom i molitvom. Na put je krenuo iz svog sela u kome je pred sam polazak održan moleban da Zoranov put prođe uz Božiji blagoslov i da se u zdravlju vrati.

Zoran je ispraćen sa blagoslovom oca Tomislava i oca Dragana, uz podršku gradonačelnika Miroslava Bojića, kolega iz jedinice Žandarmerije, ali i najmlađih sugrađana.

“Lijepo je da daje primjer drugima da postom i molitvim, na biciklu ide do manastira Ostrog, bez obzira na vjetrove, kiše, oluje, šta će ga sve snaći na putu, ali sve uz Božiju pomoć”, kaže sveštenik Tomislav Đurić.

Hrabar je to potez. Posebno jer je humanitarnog karaktera, kažu i iz Gradske uprave.

“Drago mi je da imamo puno hrabrih momaka sa teritorije našeg grada”, izjavio je Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša.