BANJALUKA, 28. marta – Sindikat trgovine, ugostiteljstva i turizma Republike Srpske zahtijeva da radnici u ovim djelatnostima imaju slobodan dan 1. maja, kada se praznuje Međunarodni dan rada.

 Banjaluka02-Prodavnice-radnici-Foto-D-BOZIC-copy

Ovo za Srpskainfo kaže Goran Savanović, predsjednik granskog sindikata.

Objašnjava da je Zakonom o praznicima u Republici Srpskoj definisano da je 1. maj državni praznik.

– Međutim, lokalne zajednice mogu da donesu odluku o dozvoljenom radu i u dane praznika – objašnjava Savanović.

Dodaje da istovremeno ovaj sindikat zagovara potpuno ukidanje rada nedjeljom u trgovinama ili eventualno manji obim rada.

– Nedjelja je jedini dan u sedmici kada se porodica može okupiti i taj dan zaista treba da bude slobodan za sve. Nijedan slobodan dan u sedmici nikome ne može da nadoknadi propušten vikend s porodicom – ističe Savanović.

On navodi da se poslodavci trenutno susreću s problemom nedostatka radne snage i da zbog toga trgovine rade kapacitetom od 50 do 70 odsto od predviđenog. Zato poslodavci, kako kaže, više ne biraju radnu snagu i da su u situaciji „daj šta daš“.

– Ljudi ne žele da budu građani drugog reda i zato ne čude što odlaze u inostranstvo – poručuje Savanović.

Dodaje da će u petak, 29. marta, biti održana sjedica Predsjedništva Saveza sindikata RS na kojoj će biti donesena odluka oko sindikalnih aktivnosti za 1. maj.

Istovremeno, u Federaciji BiH jedan od sindikata trgovine organizuje virtuelni protest pod nazivom „Slobodni za praznike“.

– Zato, 29. aprila kliknite na www.slobodnepraznike.com, pridružite se u borbi za radnička prava. Komentari, video poruke, zahtjevi i mišljenja mogu se slati već od 1. aprila javno objavom na društvenim mrežama koristeći #slobodnizapraznike – navodi se u saopštenju ovog sindikata.

 

Srpskainfo