LAKTAŠI, 07. septembra – Republički geodetski zavod Srbije saopštio je da intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje može danas i sutra dovesti do poremećaja elektromreže i distributivnih sistema.

Na sajtu zavoda navodi se da su mogući i poremećaji u radu satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju.

Solarna i geomagnetska oluja
Geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promjene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika.

“Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova i drugo”, navodi se u saopštenju.

Solarno-geomagnetski poremećaji u Srbiji se prate u Geomagnetskoj opservatoriji Grocka, koja razmjenjuje geomagnetske podatake u okviru Svjetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

 

/GlasSrpske/