LAKTAŠI, 8. oktobra – Republika Srpska nije zainteresovana za BiH kakvu želi da izgradi Sarajevo, izjavio je danas u Laktašima predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik smatra da je krajnje vrijeme za suštinsku raspravu u okviru BiH.

– Srpska je zainteresovana isključivo za BiH koja je predviđena Ustavom. Za drugu BiH, čak i ovu kako sada funkcioniše, mi nismo zainteresovani. Sve izvan Ustava mora da bude preispitano i nanovo dogovoreno. Ako nije tako onda je neodrživo i mi to tako posmatramo, svidjelo se to njima ili ne, svidjelo se to ili ne raznim lažnim predstavnicima ili državama koje se miješaju u unutrašnje stvari, bez ikakvog razloga – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da se ovdje radi o “zanemarivanju čitavog jednog procesa prava, od činjenice da su pokušali da razgrade ono što jeste BiH po Dejtonu”.

– Oni pokušavaju da minimiziraju ulogu entiteta i to su pokušali oduzimanjem nadležnosti. Јedan dio su uspjeli, jedan dio nisu. Na njihovom spisku je gotovo sve što je moglo da se otme. Naravno, to je stalo. Sada idu na priču o tome kao što kaže bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, da nema, po njemu, nekakve države BiH bez imovine, što je tačno. Zato i nije njima data da ne bi bila država – napomenuo je Dodik.

Dodik je naglasio da je to tako predviđeno Dejtonom.

– Ovaj narativ koji kaže kako smo mi njima nešto oteli je potpuno lažan. Oni pokušavaju da to nametnu. Ako ne mogu na ovaj način, vjerovatno će ovaj lažni visoki predstavnik intervenisati. Ukoliko se takvo nešto desi može da računa istu noć odluku o nezavisnosti. Sve formalno pravne stvari su na našoj strani – poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da se “treća zemlja može miješati u unutrašnje stvari samo ako je ta zemlja pozove”.

– BiH nije pozvala nijednu zemlju da se miješa u njene unutrašnje stvari. Tako nije pozvala ni zemlje članice PIK-a da to čine. Ovo je, pravno gledano, jedna potpuno haotična situacija u kojoj se pokušavaju silom, koja stoji iza nekih političkih težnji, nametnuti rješenja, a onda da se ta rješenja konzerviraju dovoljno dugo da postanu dio sastavne prakse. Ali, sve to ne ide – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da “BiH definitivno nema nadležnost za vojsku, indirektne poreze, obavještajnu službu, sudove i tužilaštvo po Ustavu BiH”.

– Sve je to vanustavno i ako se vrati jednom na scenu vladavina prava koju nam stalno zagovaraju Evropljani, a uporno lažu na tu temu jer ovdje se ponašaju protupravno i protuustavno, onda će se i to staviti na dnevni red.  Prema tome, pravnici moraju da govore svoje i ja pozdravljam takav njihov pristup – zaključio je predsjednik Srpske.