Da li je potrebno da funkcioneri prije kandidovanja ili imenovanja na javne funkcije prođu test na drogu i psihološku procjenu ljekara ili je riječ o populističkim zahtijevima pojedinih opozicionih političara?

Nakon što je kod pomoćnika Generalnog sekretara Vlade Republike Srpske, Marka Šukala, prilikom racije u jednom banjalučkom lokalu pronađena droga, a on razriješen dužnosti i isključen iz SNSD, narodni poslanik Nebojša Vukanović je pokrenuo inicijativu da se svi zvaničnici testiraju na narkotike.

Vukanović se prethodno i sam testirao na deset vrsta narkotika i rezultate testiranja javno objavio.

Njegovu inicijativu su prihvatili predsjednici PDP i SPS, Branislav Borenović i Goran Selak, te narodni poslanici SPS, Maksim Skoko i Savo Vulić, koji su, takođe, objelodanili svoj negativan rezultat.

Šef Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović otišao je korak dalje, pa je prije više od mjesec dana uputio inicijativu Kolegiju PD PSBiH za uvođenje obaveznog ljekarskog pregleda za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH, koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

O njegovoj inicijativi raspravljaće se 14. decembra na sjednici Predstavničkog doma PS BiH, a Srpskainfo je pitala pojedine poslanike šta misle o Magazinovićevom prijedlogu.

Poslanici iz Republike Srpske su podsjetili da neće učestvovati na zakazanoj sjednici jer se i dalje pridržavaju ranijih zaključaka Narodne skupštine RS o ne donošenju odluka na nivou BiH dok se ne ukine sporni „Inckov zakon“.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać ističe da Magazinovićeva inicijativa nije vrijedna komentara.

Ona dodaje da je riječ o populističkoj inicijativi koja je potpuno besmislena.

– Svi mi podliježemo raznoraznim periodičnim pregledima u sklopu poslova kojima se bavimo, tako da je ova inicijativa usmjerena samo na izabrane i imenovane vrlo maliciozna i ne vrijedi je komentarisati, posebno kada se ima na umu da je nastala u  sklopu vulgarnih napada na gospodina Milorada Dodika, gotovo sigurno u nedostatku kvalitetnih argumenata – ističe Bursaćeva.

Poslanica PDP u PD PSBiH, Mira Pekić, međutim, ne dijeli isti stav.

Ona kaže da bi prije pet ili deset godina ovakvu inicijativu smatrala populističkim potezom, ali danas ne misli tako.

– Prije pet godina bih vam rekla da poslanici i izabrani funkcioneri ispunjavaju sve kriterije koji su nužni da bi obavljali funkciju na koju su izabrani – ističe Pekićeva.

Dodaje da smo, međutim, zadnjih godina postali svjedoci da i nije baš tako, posebno ako se prate sjednice parlamenata, bilo Narodne skupštine Republike Srpske, Predstavničkog doma PS BiH ili neka druga.

– Neprimjerene riječi i govor mržnje postali su dio skoro svake sjednice zbog čega ne možemo, a da se ne zapitamo, da li ti političari imaju problem u svojim glavama ili je njihov nastup namjerno takav da bi se isprovocirala javnost – kaže Pekićeva.

Ona dodaje da je često veoma teško odrediti šta je stvarni cilj takvih nastupa i performansa koji se prave u skupštinskim salama, pa ljekarsko uvjerenje ne bi bila loša ideja. Pekićeva ističe da inicijativa možda jeste dijelom populistička, ali gledajući na političku scenu i događaje zadnjih godina, može se reći da je Magazinovićeva ideja „možda i dobra”.

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika Naša stranka, Aida Baručija, pozdravlja Magazinovićevu inicjativu te poručuje da će ona ima podršku poslanika njene stranke u PD PSBiH.

– Ne slažem se sa ocjenama da je Magazinovićeva inicijativa neka vrsta populističkog poteza, već naprotiv, to je nešto što se pokazalo neophodnim. Svjedoci smo da je u prethodnom periodu zabilježeno nekoliko slučajeva da je kod pripadnika različitih političkih opcija pronađena droga. To nam govori da je Magazinovićeva inicijativa opravdana i ja ću glasati za nju, kao i moje kolege iz stranke. Vidjećemo kako će ostali poslanici glasati – ističe Baručija.

Šta predviđa inicijativa

Obrazlažući svoju inicijativu, Magazinović navodi da današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici i namještenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti ljekarski pregled. Međutim, kako dodaje on, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obavljaju najviše javne funkcije.

– Tako, na primjer, ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede. Smatrajući da osobe koje obavljaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednake sa svim ostalim građanima, iniciram definisanje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to – navodi Magazinović.

On u inicijativi još dodaje da, s obzirom na to da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama, značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatra da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju.

Magazinović traži da se, pored ljekarskog pregleda, stavi akcent i na obavezno testiranje mentalno psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih supstanci.

On tvrdi da ovom inicijativom ne targetira niti jednog pojedinca ili grupu u smislu da su mentalno ili psihološki nedorasli pozicijama na kojima se nalaze, niti da je bilo koji pojedinac ili grupa dogovarala, pregovarala ili donijela neku odluku pod uticajem droge.

Svrha inicijative je, navodi Magazinović, da se onemogući da u budućnosti najvažnije javne funkcije obnašaju oni koji nisu uspešno prošli ljekarski pregled, test mentalno-psihološke sposobnosti i test na korištenje psihoaktivnih supstanci.

Srpskainfo