LAKTAŠI, 10. juna – Učenici Osnovne škole „Vasa Čubrilović“ iz Gradiške pobijedili su ove godine na rekordnom broju takmičenja iz nekoliko predmeta i vannastavnih aktivnosti.

Najnoviji uspjeh je prvo mjesto na regionalnom i drugo na republičkom takmičenju iz istorije na temu „Kultura sjećanja i pamćenja“.

Učenici osmog razreda Filip Misimović, Anja Vujić i Milica Borković, zajedno s nastavnicom Milicom Golić, svoj takmičarski rad posvetili su znamenitoj gradiškoj porodici Čubrilović.

Čubrilovići

– Za izbor teme imali smo mnogo razloga. Članovi ove porodice su naučnici, istoričari, prosvetari, medicinari, koji su dali veliki doprinos napretku naše sredine. Po Vasi je naša škola dobila ime, a njegov brat Veljko, učitelj i prosvetitelj, bio je učesnik Sarajevskog atentata i svoje ime upisao među besmrtne srpske heroje – kazala nam je nastavnica Milica Golić, rekavši da su učenici veoma predano radili na pripremi teme.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ona takođe naglašava da su u 12 slajdova, riječima, fotografijama, dokumentima i video-snimcima prikazali najvažnije događaje iz života porodice Čubrilović.

– Na osnovu uspjeha na takmičenjima i pohvala istoričara koji su ocjenjivali naš rad shvatili smo da je veliki trud adekvatno vrednovan. Vjerujemo da smo time doprinijeli shvatanju uloge porodice Čubrilović u našoj istoriji – izjavila je Milica Golić za Srpskainfo.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Inače, nedavno je u Gradiški, u produkciji Zavičajnog muzeja, snimljen dokumentarno-igrani film „Učitelj u lancima“ posvećen Veljku Čubriloviću. Nagrađeni učenici kažu da je i to pozitivno uticalo na njihovo opredjeljenje za temu i pomoglo jednostavnijem shvatanju uloge Veljka, Vase, Stake, Branka i ostalih Čubrilovića u istoriji Gradiške.

Pobjednici

Od ostalih rezultata na takmičenjima u ovoj uglednoj ustanovi podsjećaju na uspjehe iz informatike, srpskog jezika, vjeronauke i drugih predmeta.

Stefan Golub, učenik osmog razreda, pobjednik je opštinskog takmičenja iz informatike, a na regionalnom je zauzeo drugo mjesto. Njegov vršnjak Marko Radonić je drugi iz istog predmeta na opštinskom takmičenju. Andrej Lakić, učenik sedmog razreda, osvojio je drugo mjesto iz srpskog jezika na opštinskom takmičenju.

Minja Brkić, učenica osmog razreda, pobijedila je na opštinskom takmičenju u recitovanju. Vrijedne uspjehe na opštinskim i regionalnim takmičenjima postigli su i učenici Katarina Škorić sedmim mjestom iz vjeronauke na opštinskom, a Marko Radonjić desetim mjestom na republičkom takmičenju iz informatike.

U radu sa učenicima istakli su se nastavnici Milica Golić, Vesna Milinović, Slađana Drinić, Nenad Pećo i Nikolina Gvozden.

SEDAM VUKOVACA

Nakon završetka školovanja sedam učenika Tehničke škole dobilo je Vukove diplome. To su Marija Zjajić, Vasilije Makitan, Mirko Đurđević, Andrej Marić, Aleksandra Bjelanović, Duško Pilipović i Luka Bjelovuk.

Direktor Tehničke škole Gradiška, Vlado Tomić, kaže da je ova generacija bila veoma uspješna i da je 173 učenika završilo srednjoškolsko obrazovanje. Prvi put u istoriji među maturantima je sedam vukovaca.

Srpskainfo