LAKTAŠI, 23. januara – Kako bi pomogle djeci koja žive u inostranstvu, penzionerke iz Srbije i BiH ponekad nailaze na komplikacije. U većini zemalja ograničen je bezvizni boravak. Polise zdravstvenog osiguranja nekad uslovljene i godinama starosti.

Dječak

Kada novorođenče dođe na svijet, njegovoj majci potrebna je pomoć, a bake su te koje će prve priteći u pomoć. Slično je i kada majka počne da radi, a dijete koje nije upisano u vrtić nema ko da čuva. Tako bake prelaze kilometre kako bi čuvale unučiće, odlazeći u drugi grad, zemlju, pa čak i na drugi kontinent.

Mladenovčanka dr Deska Jovanović sprema se put Njemačke sredinom februara. Njena kćerka bi tada trebalo da rodi drugo dijete. Kako bi joj pomogla u prvim danima poslije porođaja, Deska će ovoga puta u gradiću u istočnoj Njemačkoj boraviti sedam nedjelja.

– Više i ne brojim koji je ovo put da odlazim kod kćerke – navodi sagovornica Novosti.

– Stariji unuk ima četiri godine i njega sam čuvala otkad se rodio, u prekidima zbog vize, naravno. Kćerka mi kupi kartu, uplati osiguranje za onoliko dana koliko ostajem. Za sve formalnosti se zet i ona pobrinu, a moje je da spakujem kofere. U principu, odlazim na tri meseca, a onda moram da se vratim u Srbiju. Tada me zamijeni prija. I tako se nas dvije smjenjujemo. Ko će da čuva djecu ako ne mi?

Podataka o tome koliko penzionerki odlazi u Njemačku, Austriju, Francusku, Švedsku, pa čak i Kanadu kako bi čuvale potomke svoje djece, nema.

– Kao i svi državljani Srbije, bake iz Srbije imaju pravo na bezvizni boravak od 90 dana u toku pola godine. Tako da je briga o unučićima moguća u okviru ovog vremenskog perioda. Za duže boravke, više od 90 dana u jednoj polovini godine, potrebna je takozvana nacionalna viza – kažu u Ambasadi Savezne Republike Njemačke u Beogradu.

Što se osiguranja tiče, svi građani Srbije kada odlaze na tri mjeseca u inostranstvo, bez obzira na to da li je razlog boravka poslovni ili turistički, mogu za sebe i članove porodice kupiti putno zdravstveno osiguranje. To će im pokriti troškove zdravstvene zaštite u toj zemlji.

Sagovornica Novosti navodi i da je osiguranjem garantovano liječenje svih akutnih zdravstvenih problema sa kojima građani mogu biti suočeni prilikom boravka u inostranstvu u planiranom iznosu. Zemlje poput Njemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, kaže, nemaju propisan iznos osigurane sume, i bitno je da građani imaju neku vrstu osiguranja.

 

Srpskainfo