LAKTAŠI, 03. novembra – Fotografija koju je objavio New York Times prikazuje pravu težinu stradanja civila u ratu u Jemenu.

 20181102224336_506044

Ovo dijete je preminulo od neuhranjenosti u izbjegličkom kampu na sjeveru Jemena, kazala je njena porodica za TimesTwitter

Amal Husein, sedmogodišnja djevojčica čija je fotografija u New York Timesu prošle sedmice privukla pažnju svijeta prema hiljadama djece koja pate od užasnih posljedica jemenskog rata, preminula je, objavio je ovaj list.

Ovo dijete je preminulo od neuhranjenosti u izbjegličkom kampu na sjeveru Jemena, kazala je njena porodica za Times.

„Moje srce je slomljeno. Amal se uvijek smiješila. Sada sam zabrinuta za preostalu djecu“, kazala je Mariam Ali, majka preminule djevojčice.

Times je takođe citirao Mekiu Mahdi, doktoricu iz Jemena koja je liječila djevojčicu kratko prije smrti, a koja je kazala: „Imamo mnogo ovakvih slučajeva“.

AJ+

✔@ajplus

A starving Yemini child captured in photos by @NYTimes last week has died.

Amal Hussain was 7-years-old.

“My heart is broken,” her mother said. “Amal was always smiling. Now I’m worried for my other children.” http://ajplus.co/w88w9 

Fotografija Tajlera Hiksa, dobitnika Pulicerove nagrada, na kojoj se vidi mršava djevojčica kako leži na krevetu u pokretnoj klinici UNICEF-a u Aslamu, pogodila je osjećaje ljude širom svijeta i izazvala reakcije zbog krize koju UN naziva najgorom na svijetu.

On je za jedan radioprogram ranije ove sedmice kazao kako je fotografisanje Amal bilo „teško“ i „srceparajuće“, ali i „važno“.

„Ona zaista sumira koliko je tragična situacija i koliko je zaista teško sa pothranjenošću i glađu u Jemenu“, naveo je Hiks.

(Al Jazeera)