LAKTAŠI, 21. maja- Trostruki šampion Formule 1, Niki Lauda, preminuo je u 70. godini.

Legendarni Austrijanac, jedna od najpoznatijih ličnosti iz sveta moto-sporta, osvojio je titule vozeći za Ferari 1975. i 1977. godine i za Meklaren 1984. godine.

20190521_083629

Mnogi će ga pamtiti po neverovatnom oporavku i povratku na stazu nakon nesreće na Velikoj trci Nemačke 1976. godine.

Lauda, kome je u avgustu urađena transplantacija pluća, „preminuo je mirno” u ponedeljak, izjavili su članovi njegove porodice.

Nakon trkačke karijere, Lauda se bavio aviotransportom, a bio je i jedan od direktora u Mercedesovom F1 timu, ključan za dovođenje Luisa Hamiltona koji je osvojio pet svetskih šampionata.

„Njegova dostignuća pamtićemo zauvek. Njegova žeđ za akcijom, direktnost i hrabrost ostaće uzori i simboli svih nas”, navodi se u izjavi njegove porodice.

Avgusta 1976. godine, samo godinu dana nakon što je osvojio prvu titulu, Lauda je pretrpeo opekotine trećeg stepena na glavi i licu, a pluća su mu oštećena od udisanja toksičnih gasova, nakon što mu se bolid zapalio na stazi Nirburgring.

U bolnici su se gotovo oprostili od njega, ali Lauda je uspeo da se vrati na stazu, još uvek u zavojima, nakon samo 40 dana.

Bivši vozač Formule 1 Dženson Baton ga je nazvao „legendom”, dok su u Meklarenu izjavili da će Lauda biti „utkan u našu istoriju”.

Twitter post by @McLarenF1: All at McLaren are deeply saddened to learn that our friend, colleague and 1984 Formula 1 World Champion, Niki Lauda, has passed away. Niki will forever be in our hearts and enshrined in our history. #RIPNiki Image Copyright @McLarenF1@MCLARENF1
Presentational white space

Rivalstvo između Laude i britanskog vozača Džejmsa Hanta pretočeno je u film Rush iz 2013. godine.

Lauda je imao dve transplantacije bubrega. Drugi bubreg mu je 2005. godine donirala njegova tadašnja devojka Birgit Vecinger, bivša članica posade njegove aviokompanije, s kojom se venčao 2008. godine.

Niki Lauda
Natpis na sliciLauda, fotografisan 1976. godine.
Niki Lauda i Mario AndretiImage copyrightGETTY IMAGES
Natpis na sliciLauda i Mario Andreti, uslikani pre njegove prve trke nakon nesreće

Pored blizanaca, dečaka i devojčice rođenih 2009. godine, imao je još tri sina.

Lauda je u januaru proveo deset dana u bolnici zbog gripa.

 

BBC